Marijuanakvacksalvarna i Kalifornien
2003 blev San Diego den största staden i USA att anta riktlinjer för distribution av marijuana till 'patienter', ett tilltag som fortfarande är förbjudet enligt federal amerikansk lagstiftning. Att det överhuvudtaget är möjligt för 'patienter' I Kalifornien att köpa marijuana beror på att röstberättigade i Kalifornien 1996 sa ja till det förslag som kallas 'Proposition 215'.
Men det som förespeglades medborgarna i Kalifornien att vara ett sjukvårdsinslag har alltmer utvecklat sig till big business för marijuanakvacksalvare "vars motiv inte är att förbättra samhället utan snarare tjäna pengar genom att bryta mot lagen" för att citera åklagaren Carol Lam.
Det har till och med gått så långt nu att kommunstyrelsen i San Diego tidigare i år anmälde delstaten Kalifornien till åtal i ett försök att ändra delstatens lagstiftning om det förespråkarna föredrar att kalla 'medicinsk marijuana'. Företrädare från kommunerna San Bernardino och Merced har anslutit sig till åtalet, som för närvarande ligger hos en statlig domstol.
I förra veckan gjordes en stor razzia mot marijuanakvacksalvarna i San Diego vars verksamhet enligt polischefen i San Diego, William Landsowne, har blivit "en magnet för brottslighet i San Diego" och dom som sköter hanteringen "har omvandlat hanteringen med ['medicinsk'] marijuana till en verksamhet värd miljoner dollar."
I december förra året gjorde myndigheterna en liknande razzia då polis beslagtog utrustning och tusentals dokument och en stor del av det material som då beslagtogs utgjorde grund för förra veckans omfattande razzior i La Jolla, Ocean Beach, North Park och i andra områden i San Diego med omgivningar.
Att marijuanakvacksalvarna kan göra pengar på sina 'patienter' förstår man lätt när 3-4 gram av den 'bästa medicinen' kan kosta upp till 600 kronor. Enligt åklagarmyndigheten i San Diego tjänar kvacksalvarna tusentals kronor per dag, inte minst genom att de också säljer 'medicin' till ungdomar som inte uppvisar några medicinska problem.
Av de handlingar som togs i beslag vid razzian i december förr året framgår att 72 procent av de då aktuella 'patienterna' var mellan 17 och 40 år, medan åldern på 63 procent av marijuanakvacksalvarna, som distribuerade 'medicinen', låg mellan 18 och 30 år. Inte illa att vara 'apotekare' redan vid 18-års ålder!
Av beslagtagna handlingar framgår vidare att knappt två procent av patienterna hade AIDS, glaukom eller cancer, medan 98 procent uppgav sig använda 'medicinen' för att lindra muskelkramp, sömnlöshet, värk i rygg och nacke, huvudvärk och andra mindre allvarliga krämpor.
I samband med förra veckans razzia utlovade polis och åklagare fortsatta razzior.
Torgny Peterson
Man kan bara hoppas att skribenten av artikeln ovan aldrig blir sjuk eller även svårt sjuk.
Ännu värre än att ”bara” vara sjuk är att inte hitta någon lämplig medicinering mot ens dagliga plågor. Tro det eller ej, för somliga människor hjälper faktiskt cannabis, må det vara på grund av själva ämnet eller på grund av en placeboeffekt. Resultatet är detsamma för de drabbade desperata människorna.
I ett förhoppningsvis aldrig inträffande sjukdomsfall skulle skribenten nog hellre lider som Jesus på korset i många år än an prova andra icke-godkända terapimetoder när västerländska rehabiliteringsmöjligheter är uttömda. Hellre vara en laglydig människa än att lindra sina smärtor… Som sagt, hoppas att skribenten aldrig blir sjuk utan att kunna hitta någon lämplig behandling.
För övrigt är det mycket cyniskt att förlöjliga sjuka patienter genom upprepade användning av citationstecken för begreppen patienter och medicinsk marijuana.