Lita på den ideella kraften!

Collage Hägglund
Foto: Torgny Peterson

Så var det dags för Göran Hägglund att inta scenen i Almedalen. Mellan 1 500 och 2 000 personer hade hittat till Almedalen i det fina sommarvädret.

En vältalig Hägglund uppehöll sig inledningsvis länge vid de ideella krafternas betydelse och med en klar signal till den sittande regeringen att en reglering av vad de ideella krafterna ska ägna sig åt "är en översittarattityd som bryter ner och begränsar." Han betonade att den ideella sektorn är en av våra största tillgångar, som gör stor nytta. "Lita på den ideella kraften", sa Hägglund.

Han exemplifierade med idrottsrörelsens tre miljoner medlemmar och idrottsrörelsens stora antal ledare. Om de skulle anställas skulle det kosta 20 miljarder kronor årligen. 2005 fick idrottsrörelsen 1,5 miljarder kronor. Endast 70 miljoner av de medlen kunde användas fritt. Resten var öronmärkta - ett faktum som Hägglund inte uppskattar.

Om vi på allvar tror att regeringen vet bättre än den ideella sektorn är vi fel ute, menade Hägglund. "Vi litar på den ideella sektorn. Vi tänker inte detaljstyra. Vi vill släppa er fria. Vi litar på er."

I sitt tal återkom Hägglund till begreppen hederlighet och ansvarstagande och han talade om egoism och girighet kontra solidaritet och omtanke. "Jag tror på ett hederligare Sverige där vi vågar visa civilkurage - att fler tar ansvar och inte bara fokuserar på sig själva." Och detta "hederligare Sverige" går det inte att lagstifta om, sa Hägglund.

Han berörde också den sedan länge kritiserade socialdemokratiska utnämningspolitiken och konstaterade att "ett långvarigt maktinnehav kan göra att man tar sig friheter"..."Missbruket av utnämningsmakten måste brytas". Då han sa att "Jag påstår inte att poster delas ut till höger och vänster, bara till vänster" blev det stora applåder och många nickade instämmande.

Miljöpolitiken och kraftfulla åtgärder mot miljöförstöringen stod också på Hägglunds dagordning. "Det vi inte gör idag får vi göra mer kratfullt i morgon" - en klar uppmaning till att inte skjuta upp nödvändiga beslut om miljöförbättrande åtgärder.

Han övergick sedan till att ge olika exempel på människors problem och att det är viktigt att komma ihåg, även om det är valtider, att bakom statistiken finns levande människor. Konkreta krav handlade bland annat om att ingen över 85 år ska behöva riskera att inte få en plats på äldreboende och orimliga skatteregler ska inte tvinga människor från sin hembygd. "Boendet ska anpassas till de boende och inte till skattebyråkraterna", enligt Hägglund.

Hur ungdomar mår ägnades stort utrymme liksom skolans ansvar och familjens betydelse för en trygg uppväxt. Hägglund manade också till motstånd mot de kommersiella krafter som utnyttjar ungdomar för sina syften.

Inga stora nyheter i Hägglunds tal, men betoningen av de ideella krafternas betydelse uppskattades bevisligen av de som fanns på plats i Almedalen i kväll.

I morgon är scenen bokad för miljöpartiet.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0