"Den kommande valrörelsen blir hårdare än någonsin"

"Den kommande valrörelsen blir hårdare än någonsin"
Foto: Torgny Peterson

Inför cirka 4 000 åhörare konstaterade statsminister Göran Persson i ett engagerat tal att årets valrörelse blir hårdare än någonsin.

Det är uppenbarligen inte bara de 440 hitresta journalisterna som är intresserade av den politiska utvecklingen. Persson drog storpublik då han talade ikväll och han hann med många frågor i sitt tal som stundtals möttes av starka applåder. Hans påstående att "Politiken är en utmärkt herre och marknaden dess tjänare och så ska vi ha det" drog ned applådåskor och angav tonen för fortsättningen. 

Persson inledde med att tala om det gröna folkhemsbygget och om rädslan men samtidigt behovet av att våga tänka och handla i nya banor. Och i en tid då "Sveriges ekonomi", enligt Persson, "blomstrar och jobben växer till, ja då det går bra för Sverige" är tidpunkten den rätta för nytänkande och parollen var enkel och tydlig - "Alla ska med".

Persson betonade att den viktigaste frågan för socialdemokraterna är arbetslösheten och han var optimistisk inför möjligheterna att sänka arbetslösheten kraftigt. "Varför går det bättre för Sverige än för många andra länder?", frågade Persson. Huvudskälet han gav är att det finns mindre av motsättningar i Sverige än i många andra länder och "vi har alltid varit öppna för det nya och vågat ifrågasätta det gamla och förlegade". Men samtidigt sa Persson att "modellen är inte fullkomlig eller perfekt, men vi kommer aldrig som den borgerliga alliansen att montera ned på område efter område."

Här var det dags för Perssons kritik av den borgerliga alliansen och Perssons konstaterande att "Sverige har tjänat på att vara alliansfritt och det ska vi fortsätta med" orsakade kraftiga applåder.

Beträffande 'löften' talade Persson bland annat om tandvård och att kostnaderna för tandvård måste ligga på en nivå som gör det möjligt för folk att laga sina tänder. Vidare betonade Persson behovet av stora satsningar på barn och unga, inte minst när det gäller utbildning. Han vill också höja bostadstillägget för förtidspensionärer och öka satsningarna på hemtjänsten.

I morgon, måndag 3 juli, är det dags för kristdemokraternas partiordförande, Göran Hägglund. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0