Sveriges Radio på knarkparty i New York

Den som lyssnade på P4 Extra igår kunde följa med en frilansreporter som för Sveriges Radios räkning varit på knarkparty i New York.

I ett aningslöst, synnerligen vinklat inslag, berättar reportern om 'framgångsrika' människor som minsann använder såväl kokain och ecstasy som LSD.

Redan i reklamen för programmet på Tendens hemsida förstår man att de som gjort research kring programmet lever kvar i en värld som idag inte har någon relevans. Där sägs bland annat, under programrubriken 'Lyckade knarkare - finns dom?'  att " en knarkare är en utslagen, trasig stackare med kanylen i armvecket. En människa på samhällets botten. Det är den gängse bilden av en narkoman. Men hur väl stämmer den?"
 
Jag vet inte varför P4/Tendens försöker låtsas som om att den "gängse bilden" av narkomaner idag fortfarande skulle vara den av en "utslagen, trasig stackare med kanylen i armvecket." Bilden stämmer relativt bra med de som påträffas döda efter heroinöverdoser, men i övrigt ger en sådan beskrivning av dagens missbrukare helt felaktig information vilket de flesta, utom möjligen frilansjournalisten Katarina Andersson, förmodligen redan uppmärksammat.

I programmet fick vi möta några 'väletablerade' New York-bor som minsann knarkar på ett ansvarsfullt sätt. Tre intervjuade - en fotograf, en designer och en konstnär - använder kokain, ecstasy  och LSD och deras utsagor om hur fantastiskt det är att använda droger, för att partaja, hålla sig vaken fyra dygn i sträck och utveckla sin kreativitet står oemotsagda i programmet.

I slutet av programmet intervjuas professor Sven-Axel Månsson i Skåne, som utifrån svensk forskning berättar om hur svenska ungdomar ser på användande av droger, som om det nu skulle vara intressant i det amerikanska sammanhanget.

Idag knarkas det friskt i alla samhällsgrupper. Inslag av det slag som P4 presenterade igår medverkar föga till att ändra på det.

Torgny Peterson






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0