Om inkompetens och naivitet

I Dagens Nyheter idag skriver Sven Å Christianson, professor i psykologi vid Stockholms universitet; Ulf Holmberg, fil doktor, Högskolan i Kristianstad, f d polis och Carl Göran Svedin, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitetssjukhus om att inkompetens och naivitet styr vår brottsbekämpning.

Vi tillåter oss att citera några påståenden ur artikeln:

* Samhället förändras, så också brottsligheten. Den blir mer sofistikerad, utbredd, med ökad rörlighet och större kontaktytor.

* Kunskapen förändras..... När vi vill utnyttja kunskapen för att bygga upp nya strukturer, verksamheter och organisationer.....möts detta av ett starkt motstånd.

* Det handlar om kunskap som måste organiseras och för att det ska ske krävs handlingskraft att sätta den i verket. Oftast är det inte medel och personal som primärt saknas utan kompetens och ledarskap. Det finns kvalificerad kompetens i Sverige, men den är spridd på många olika håll. Det krävs organisation och ledning som har beställarkompetens och vet vilken kompetens som ska tillföras.

* Utnämningar sker utifrån politiska grunder i stället för i öppen konkurrens. Kanske är detta en orsak till den bristande beställarkompetensen och att utvecklingen haltar inom brottsbekämpningen i vårt land?

Citaten kan med fördel användas för att belysa problem kring kampen mot narkotika och organiserad brottslighet. Också den kampen kräver kunskap, strategi, samordning och ledarskap.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0