Knarkförespråkarna formerar sina styrkor

2008 är det dags för UNGASS (United Nations General Assembly Special Session on Drugs), tio år efter UNGASS 1998.

Undertecknad, som var medlem av den svenska regeringens delegation till FN 1998 har ingalunda glömt och har därför, med flera kollegor i ett stort antal länder, följt utvecklingen mycket noga sedan 1998 - via halvtidsgenomgången med en uppföljning i Wien 2003 av de beslut som fattades i New York 1998 och då över 1,3 miljoner namnunderskrifter lämnades till FN-mötet i Wien 2003 - till den narkotikapolitiska situation som råder idag.

Insamlingen av 1,3 miljoner underskrifter av den sk Wiendeklarationen under fyra månader initierades, koordinerades och genomfördes från Gotland och representanter från Hassela Gotland och Hassela Nordic Network överlämnade tillsammans med ungdomar från Italien, Österrike, USA och Syrien namnunderskrifterna i sessionssalen i Wien till Antonio Costa, chef för FN:s narkotikakontrollorgan, UNDCP (numera UNODC), och Patricia Olamendi, ordförande för narkotikakommissionen, CND.

Wiendeklarationens namnunderskrifter representerade individer och organisationer i 63 länder (inklusive 309 parlamentariker). Initiativet och dess genomförande visar med önskvärd tydlighet att ”vanligt folk” kan åstadkomma fantastiska resultat. Insamlingen utgjorde ett avgörande bidrag till att se till att legaliseringsivrarna inte fick någon framgång överhuvudtaget i Wien.
  
2008 är det dags för en ny stor, uppföljande FN-konferens om vad man uppnått sedan 1998. Det är viktigt att se till att legaliseringsivrarna inte får skuggan av en chans att där driva en agenda, vars resultat skulle utgöra ett reellt hot mot kommande generationer.  

Vi har idag omfattande kunskap om vilka individer och organisationer som arbetar för att försvaga de förpliktelser som varje land som ratificerat FN:s narkotikakonventioner förbundit sig att följa. En av dessa individer har fått sparken/valt att frivilligt lämna sitt arbete som högste chef för FN:s demand reduction-avdelning i Wien. Mike Trace, före detta biträdande drogtsar i Storbritannien, under Keith Hellawell, var den ”femtekolonnare” (hans egen benämning på sig själv) som från sin nytillträdda position inom FN i Wien, tillsammans med bland annat representanter för det USA-baserade, George Soros-stödda Drug Policy Foundation, hade för avsikt att arbeta för att nedmontera innehållet i FN:s narkotikakonventioner. Trace hamnade ’ute i kylan’ en period men är nu i full gång igen, om dock i andra funktioner.


Knarkförespråkarna formerar sig nu på nytt.

I oktober förra året arrangerade TNI (The Transnational Institute i Amsterdam, medlem av ENCOD - the European NGO council on drugs) en 'informell' dialog i Budapest för att planera upplägget inför UNGASS 2008.

Detta var inte första planeringsmötet. Det första initiativet till 'informell' dialog togs av APF (Andreas G. Papandreou Foundation) och TNI i juni 2004 och ägde rum på Kretas ortodoxa akademi.

En mängd möten kommer att äga rum inför UNGASS 2008 för att försöka underminera FN:s narkotikakonventioner, vilka i dagsläget utgör de största hindren för knarkförespråkarna. Nästa övning av detta slag äger rum på Wilton Park i England 3-5 februari och, i vanlig ordning, har vi med hjälp av våra internationella kontakter folk på plats för att bland annat lyssna till 'femtekolonnaren' Mike Trace, som är tillbaka på den internationella narkotikaarenan, nu som "co-ordinator" för, International Drug Policy Consortium, London" och som "Director" för Beckley Foundation Drugs Policy Programme Oxford".

Andra kändisar bland knarkförespråkarna är också inbjudna som talare, bland annat Ethan Nadelman, som är direktör för det Soros-finansierade Drug Policy Alliance i New York, och Martin Jelsma, som arbetar för TNI i Amsterdam.

Via MOTGIFTs nyhetstjänst kommer vi kontinuerligt att redovisa hur dessa och andra grupper förbereder sig för att försöka underminera FN:s narkotikakonventioner i syfte att underlätta tillgången till narkotika.

Berör detta dig i Skandinavien? I allra högsta grad.

Om du inte redan gjort det är du välkommen att göra som över 2 000 gjort före dig - prenumerera GRATIS på MOTGIFTs nyhetstjänst. Du prenumererar enklast genom att fylla i formuläret på adressen
http://www.motgiftgotland.nu/nyhetstjanst.htm

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0