Äntligen börjar det likna något

Sverige ligger fortfarande långt efter andra länder när det gäller bekämpning av den organiserade brottsligheten, men nu finns flera tecken som tyder på att uppvaknandet är nära inom flera områden.

1. En tydlig justitieminister har gett klara signaler om att det behövs nya och effektiva metoder för att bekämpa den moderna brottsligheten och gudskelov har han stått emot de kritiker vars kritik i praktiken innebär att det är viktigare att värna om brottslingens integritet än brottsoffrets integritet.

2. I början av april invigs också RBB (Resurscentrum för brottsprevention och brottsbekämpning) i Linköping. Centret ska bland annat stå för vidareutbildning, forska och skapa nätverk. Det kommer att ha Linköpings universitet som huvudman och man kan därmed hoppas att det bland brottsbekämpande myndigheter så traditionella revirpinkandet kan komma att minimeras.

Bland de prioriterade områden som centret ska arbeta med ingår bland annat alkohol- och drogmissbruk, spanings- och detekteringsteknik, ekonomisk brottslighet och ledarskap.

3. Stockholm, Göteborg och Malmö ska samordna sitt arbete med att ordna platser för skyddat boende för de som utsatts för hedersrelaterat våld.

4. Det fattas fortfarande en hel del. Högt upp på önskelistan står ett avancerat vittnesskyddsprogram av det slag som bland annat finns bland annat i Storbritannien och USA. Hittills har vi i Sverige tvingats lösa 'svåra' fall med lösningar från gång till annan. Dags att bygga ett system för avancerat vittnesskydd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0