Får narkomaner bilda patientföreningar?

Får narkomaner bilda patientföreningar?, undrar Henrik Berggren i ett inlägg i Dagens Nyheter. Javisst. Självklart. Missbrukare som vill hjälpa varandra för att på sikt ta sig ur missbruket är värda all hjälp och uppmuntran, men själva bildandet av en patientförening är inte det mest intressanta. Det är betydligt intressantare att ta del av vad en sådan patientförening tänker ägna sig åt.

Svenska Brukarföreningen berättar på sin hemsida www.brukarforeningen.com vad man vill uppnå med sin verksamhet och varför den bör vara berättigad till bidrag. Där sägs bland annat att "Svenska Brukarföreningens medlemmar vill att rena sprutor skall kunna delas ut och att alla som behöver samt önskar skall kunna få substitutionsbehandling med Metadon och Subutex. De bidrag vi får från de ovan nämnda förvaltningarna [Stockholms Socialtjänstförvaltning, Stockholms Läns Landsting och Socialstyrelsen] räcker inte till att kunna betala löner utan allt arbete inom föreningen utförs av frivilliga. I första hand är vi en kamratförening för människor som är opiatberoende. Vår huvudtanke är att de mer problemfria visar solidaritet med medlemmar som har svårigheter att klara av ambitiösa behandlingsprogram. Många av våra medlemmar tillhör de kanske mest utstötta människorna i vårt land. Det är människor som helt saknar relationer till samhällets institutioner och hjälputbud. Vi är en ung förening och de aktiva har ingen tidigare erfarenhet av föreningsarbete och politiskt spel. Våra medlemmar vill endast kunna få möjligheter till ett drägligt liv med samma rättigheter som andra medborgare till sjukvård och annan service. För dem handlar frågor om rena sprutor och substitution inte om politik utan om den egna hälsan och den egna överlevnaden."

Under rubriken 'Våra målsättningar' presenteras följande punkter:
• Tillvarata brukarnas sociala och samhälleliga intressen som deras intresseorganisation.

• Starta sociala och kulturella aktiviteter, ge stöd, upplysa och ge rådgivning till den enskilde.

• Kämpa för rätten till individuellt anpassad behandling i Sverige, se till att brukaren själv får vara med och utforma sin behandling så att den blir optimal.

• Ge den enskilde brukaren möjlighet att komma till tals, att få framföra sina argument och synpunkter i det offentliga bl,a via Brukarföreningens hemsida på Internet.

• Vi kräver insyn i metadon/subutexverksamheterna för att kunna bevaka rättssäkerheten.

• Synliggöra de förhållanden som präglar brukarens sociala, ekonomiska och politiska situation i samhället.

• Vi kräver samma valfrihet som andra grupper har inom vården.

• Motverka diskriminering och avhjälpa maktlösheten.

• Arbeta aktivt för att brukarnas kunskaper ska bli tillgängliga för myndigheter, vårdsektor, etc., genom samarbete, seminarier och kursverksamheter.

• Verka som brukarnas språkrör och skapa kontakter med myndigheter, politiker, media och vårdsektorn.

• Medverka i debatten, genom kampanjarbete, artiklar, insändare etc., för att synliggöra brukarnas situation och behov genom att bruka dom demokratiska verktygen.

• Det förebyggande arbetet är viktigt, främst ska det riktas till skolungdomar.

På en konferens i Portugal sa Svenska Brukarföreningens ordförande att "Svenska Brukarföreningen kräver vidare att bruket av droger avkriminaliseras" (The Swedish Drug Users Union further demands that the use of drugs is decriminalized)
http://www.drug-policy.org/modules/events/lisbon/14_stalenkrantz

På vilket sätt skulle en avkriminalisering av bruket av alla droger bidra till att "Tillvarata brukarnas sociala och samhälleliga intressen?"

Torgny Peterson





 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0