Cannabis som medicin

Frilansjournalisten Jyrki Seppälä menar i en artikel i Aftonbladet att "Det är riksdagen och politikerna som i grunden gör fel när de ger polis och domstolar repressiva uppdrag i frågor som ytterst är av social, medicinsk, emotionell, kulturell och psykologisk natur..."

Seppälä refererar ett fall som behandlades Eksjö tingsrätt 2004 då en 48-årig kvinna från Småland dömdes till sex månaders fängelse för odling av cannabis. Domen fastställdes av Göta hovrätt och HD har inte funnit anledning ge prövningstillstånd.

I och för sig är den juridiska hanteringen helt korrekt. Utan erforderliga tillstånd är befattning med cannabis inte tillåten. Det finns i den svenska narkotikalagstiftningen inga undantag för så kallade medicinska skäl. Att därför kalla 'Smålandsfallet' för ett "rättsövergrepp som kommer att gå till historien" är något överilat. 

I USA driver en mycket aktiv lobby frågan om legalisering av marijuana för medicinska ändamål och flera delstater har sagt ja till sådant bruk, medan den federala högsta domstolen har sagt nej.

Flera försök pågår vidare på olika håll med att ta fram medicin innehållande cannabinoider. De som kommit längst i det avseendet är det brittiska företaget GW Pharmaceuticals, som tagit fram en spray, Sativex, som inte ger någon berusningseffekt.

I t ex Kanada, där Sativex godkänts, talar förespråkare för rökning av cannabisprodukter inte med någon värme om Sativex. Ur deras synpunkt är det rökning av 'rå' marijuana som gäller och i det amerikanska såväl som det kanadensiska fallet finns det all anledning misstänka att dessa förespråkare använder medicinska förevändningar för att på sikt åstadkomma legalisering av cannabisprodukter.

Sativex är inte heller en helt okontroversiell drog. Så föll till exempel GW Pharmaceuticals aktier plötsligt i värde i december efter besked om att en 69-årig kvinnlig diabetikers dödsfall kunde ha en koppling till kvinnans bruk av den cannabisbaserade medicinen Sativex.

Beträffande ekonomi så finns det ofantliga intressen för att komma åt de pengar som existerar i såväl den illegala som den legala cannabisindustrin. En liten idé om detta kan man få om man tittar lite närmare på innehavare av holländska coffee shops, som ju ofta framställs som den europeiska pragmatiska och innovativa cannabishanteringens källor.

Enligt en rapport från det holländska justitieministeriet minskar antalet så kallade coffee shops i Holland. 2003 fanns det 754 kända coffee shops. 2004 skedde en minskning med 2,3 procent till 737 stycken. Antalet tätorter med åtminstone en coffee shop minskade under samma period från 105 till 103, vilket innebär att det finns minst en coffee shop i 22 procent av alla holländska tätorter. Inte undra på att antalet personer som söker hjälp för cannabisrelaterade problem ökar år från år.

Coffee shops i Holland är föremål för inspektioner från lokala myndigheter, men en tredjedel av de tätorter som har coffee shops har inga specifika regler för vad som ska hända om en coffee shop bryter mot de regler som gäller. Formella varningar och stängning under en viss period är de vanligaste konsekvenserna för de coffee shops som inte följer reglerna. Att en coffee shop stängs definitivt är mycket ovanligt. Enligt justitieminister Donner håller sig de flesta coffee shops till reglerna.

Trots det mycket stora antalet coffee shops uppskattas att cirka 30 procent av all försäljning sker från hem, på barer eller via ’budfirmor’. Cirka 4,600 personer uppskattas i rapporten arbeta inom den här ’industrin’.

Enligt justitieminister Piet Hein Donner uppskattas den årliga omsättningen hos alla coffee shops i Holland uppgå till mellan 211 och 283 miljoner euro (mellan cirka 1,9 och 2,6 miljarder svenska kronor). Inte undra på att det finns många, som av olika skäl, är beredda att gå över lik för att försvara den här sortens narkotikahantering.

Flera av de som driver coffee shops har ett kriminellt förflutet. Speciellt tydligt är detta i två städer. I Amsterdam har 78 procent av de som driver coffee shops ett kriminellt förflutet enligt rapporten och i Venlo, på gränsen till Tyskland, är hela 83 procent kriminellt belastade.

När det gäller GW Pharmaceuticals i Storbritannien och företagets legala 'cannabisverksamhet'  är det uppenbart att det också här finns mycket starka intressen, både av ekonomisk och annan natur, för att marknadsföra cannabisbaserade medel som medicin.

GW Pharmaceuticals har tecknat ett avtal, i initialskedet värt 168 miljoner kronor, med Spaniens största läkemedelsföretag, Almirall i Barcelona, för rättigheterna att marknadsföra cannabismedicinen Sativex i alla europeiska länder utom Storbritannien.

Nyheten om avtalet märktes omedelbart på börsen i mitten av december förra året då aktierna i GW Pharmaceuticals gick upp med 9.4 procent. Enligt GW Pharma är Almirall inte bara Spaniens största läkemedelsföretag utan också ett av Europas största, med en omsättning under 2005 som närmar sig 1 miljard euro, eller närmare 9,5 miljarder kronor.

Det tyska läkemedelsföretaget Bayer sköter marknadsföringen i Storbritannien och Kanada. I Kanada godkändes Sativex för försäljning i april i år.

Frågan om rökning av cannabisprodukter för medicinska syften är ingalunda någon självklarhet utan snarare kontroversiell, och omfattande forskning krävs innan några beslut fattas som innebär att seriösa, medicinska initiativ kommer att tas för att rökning av cannabisprodukter som medicin skulle anses som en möjlighet. 

En ny vetenskaplig översikt från Statens folkhälsoinstitut visar att intag av cannabisprodukter (hasch och marijuana), är förenade med en rad skaderisker. Trots detta råder stor osäkerhet bland beslutsfattare, informatörer, ungdomsrådgivare, viss behandlingspersonal och allmänhet om vilka risker som är förenade med cannabisrökning.

Det har under de senaste åren diskuterats om, eller i vilken grad, cannabis kan ge upphov till skador och beroende. Statens folkhälsoinstitut gav den svenske psykiatern och missbruksexperten Jan Ramström i uppdrag att uppdatera den 1997 utgivna rapporten 'Skador av hasch och marijuana'. Rapporten innefattar nu ytterligare 8 års internationell forskning om cannabis skadeverkningar. Den nya rapporten visar bland annat att:

* Sambandet mellan cannabis och psykotiska symtom/psykoser stärks av flera nya under-sökningar. Var 10:e cannabisrökare får någon gång förvirringstillstånd eller psykotiska manifestationer.

* Cannabis kan som självständig faktor utlösa depressioner speciellt hos kvinnor.

* Cannabis kan utlösa grovt våld genom att samverka med tidigare befintlig störning eller av ruset utlöst psykisk störning (personlighetsstörning, förvirringstillstånd eller psykos).

* Ytterligare vetenskapligt stöd för att cannabis medför uttalade risker vid bilkörning.

*Ännu en långsiktig undersökning har funnit samband mellan moders rökning av cannabis under graviditet och sena (6 – 10-årsåldern) störningar hos barnet.

Det har länge varit känt att cannabis tillsammans med andra faktorer ökar risken för övergång till starkare droger (kokain, heroin). I en välgjord långsiktig undersökning, omfattande mer än 1000 ungdomar, har man nu funnit ett tydligt samband mellan cannabisrökning, oavsett andra faktorer, och övergång till tyngre droger. 

Du kan ladda ner hela skriften, 'Skador av hasch och marijuana' på adressen
http://www.fhi.se/upload/PDF/2004/rapporter/P-04-047_Web.pdf
Den 7 mars 2003 arrangerade Mobilisering mot narkotika ett internationellt symposium om cannabis. Ett 70-tal parlamentariker och tjänstemän från 14 nationer deltog. En dokumentation med titeln 'Is Cannabis a Harmless Drug? - connecting research to drug control policy' togs fram redan 2003. Nu finns den i en översättning till svenska, vissa siffor har också uppdaterats.
Det materialet hittar du på adressen http://www.mobilisera.nu/upload/CANNABIS2005.pdf

Följande information kan vara av intresse i sammanhanget:

GW Pharmaceuticals
http://production.investis.com/gwp/pressreleases/currentpress/2005-12-12/

Produktmonograf Sativex
http://www.bayerhealth.com/display.cfm?Object_ID=272&Article_ID=122

Almirall
http://www.almirall.es/almirall/cda/nav/05/0500.jsp?ID=590

Bayer
Pressmeddelande  
http://www.bayerhealth.com/BayerHC/display.cfm?Object_ID=276&article_id=119

Torgny Peterson



 

Kommentarer
Postat av: Erik N

Visst kan cannabis vara farligt, men om en patient kan byta ut användning av starka och mycket beroendeframkallande opiater (som ju är väldigt vanliga inom vården) mot den jämförelsevis harmlösa drogen marijuana vore det ett stort steg framåt.

Att försvara att läkare distribuerar av morfin, men inte acceptera medicinsk användning av marijuana är hyckleri på hög nivå.

2006-03-08 @ 18:50:45
Postat av: Joakim

Oj vad jag är trött på att folk säger att cannabis leder till tyngre droger. Vad är det i just cannabis som gör att man vill ta tyngre droger? Vilket ämne är det? Finns det inte forskning på det så är det inte svårt att fatta att det bara är skitsnack.

2007-10-03 @ 14:29:30
Postat av: Monika

Tack för många bra inlägg som hjälp för oss som skall argumentera mot "pålästa" ungdomar och inte har satt oss i i frågan tidigare. Googlade Ramström och kanadensiska rapporten och hamnade här. Ungdomar som missbrukar cannabis hänvisar ständigt till den kanadensiska rapporten och det var intressant att få läsa att Sativex inte ens ger någon berusningseffekt!

2009-01-01 @ 15:21:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0