ADHD - finns det?

Såvitt jag vet är den metaanalysstudie* som presenterades av the Oregon Drug Effectiveness Review Project i september förra året, om farmakologisk behandling av ADHD, den största hittills.

2 287 forskningsarbeten, i stort sett det mesta som publicerats, analyserades.

Resultat: Inga bevis hittades vare sig för säkerheten hos de mediciner som används eller för ADHD-diagnosens legitimitet.

Den intresserade kan ta del av hela studien, 'Drug Class Review on Pharmacologic Treatments for ADHD'  på adressen
http://www.ohsu.edu/drugeffectiveness/reports/documents/ADHD%20Final%20Report.pdf

* metaanalys, en statistisk metod som utnyttjar resultaten från ett varierande antal sinsemellan helt oberoende studier för att belysa t ex värdet av en behandling vid en viss sjukdom.

Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: monica.ståhl

Finns det något som tyder på att ADHD orsakas av fosterskador pga mammans alkoholkonsumtion?
Monica

2006-03-11 @ 22:44:55
Postat av: Jaanne Larsson

Den psykiatriska diagnosen ADHD beskrivs bäst som en "slasktrattsdiagnos" i vilken man kastar in det mesta av det som är oönskat socialt beteende. Det finns ingen som helst objektiv medicinsk test för "tillståndet". Diagnosen är helt och hållet ställd på subjektiva grunder - en bedömning av beteendet och i vilken grad detta stämmer överens med en godtyckligt sammansatt checklista över oönskade beteenden. Om tillräckligt många punkter stämmer ihop sägs personen "ha" ADHD. Diagnosen finns enbart till som ett skäl för att ge barn amfetamin (och andra psykiatriska droger). Utan "sjukdom" kan man inte ge barn narkotika för att ändra deras beteende och få det att mer stämma överens med vad som är gångbart i ett klassrum.

Att det växande fostret skadas av att mödrarna tar (större mängder) alkohol eller narkotika (eller andra gifter) är självklart. Det är också självklart att barn som utsätts för andra gifter (som bly) blir skadade. Man bör kalla dessa skador vid sitt rätta namn: giftskador. Olika organ i kroppen, inklusive hjärnan, blir skadade av dessa gifter och skadorna kan yttra sig i ett "stört" beteende. Noggranna undersökningar skulle också kunna avslöja dessa giftskador i det enskilda fallet. Ingen - med förnuftet i behåll - skulle när det väl konstaterats att barnet lider av en giftskada föreslå tillförsel av ytterligare ett gift, amfetamin, som "behandling" för giftskadan.

ADHD-diagnosen öppnar bara dörren för en snabb beteendekontroll i form av amfetamintillförsel, medan en noggrann fysisk undersökning kan avslöja faktiska fysiska eller kemiska förändringar i det enskilda fallet och öppna dörren för verklig behandling.

2006-03-12 @ 22:44:48
Postat av: Sofia Wijnja

Jag kan faktiskt inte låta bli att skriva ett svar på era inlägg, fast jag lovat mig själv att inte ge mig in i sånna här sisskutioner, eftersom dom inte leder någon vart.

Men nu sitter jag ju iaf här vid tangentbordet och ilskan pulserar i bröstet.

Ja, visst kan man säga som föregående skrivare, att ADHD bara är en godtycklig checklista eller slasktrattsdiagnos.

Men är det då så, att alla eventuella sjukdomar eller tillstånd som det inte går att få svart på vit genom blodanalys, räknas inte dom tillstånden?

Givetvis så tar det lilla fostert skada om mamman stoppar i sig giftiga saker, men så enkelt är det inte att förklara uppkomsten av ADHD, då hade det ju funnits forksar rapporter som talade om att så var fallet, och då hade vi inte suttit i den här disskutionen. Eller hur?

Hur skulle man kunna fastställa den ev giftsakadan menar du?

2006-06-05 @ 16:11:17
URL: http://dreamstar.blogg.se
Postat av: AndersO

Jag tror att man kan förvärva ADHD liknande uppträdande med hjälp av gifter under tex ungdomen. Ungdomar som sniffar tex startgas och cigrettändargas kan drabbas av obehandlingsbara skador av detta missbruk. Gaserna skadar frontalloberna i hjärnan där förmåga till socialt beteende och empati finns, alltså icke önskvärt socialt beteende. Att behandla detta med amfetamin är givetvis att ytterligare späda på effekten.
AndersO

2007-08-27 @ 14:23:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0