Så ska vi bekämpa den organiserade brottsligheten

Folkpartiet presenterade för en stund sedan sin rapport om bekämpning av den organiserade brottsligheten. 

I rapporten, ’Så ska vi bekämpa den organiserade brottsligheten’, presenterar Folkpartiet ett åtgärdspaket som sammanfattas enligt följande: 

1. Brottsbekämpning kräver fler välutbildade, erfarna och motiverade poliser. Vårt mål är att det ska finnas 20 000 poliser i Sverige. 

2. Polisen behöver moderna verktyg. Inför buggning. Genom att polisen får använda hemlig rumsavlyssning ökar möjligheterna att döma dem som leder och organiserar den grova brottsligheten när det gäller handel med narkotika, vapen och människor för sexuella ändamål. 

3. Provokation bör i högre grad vara tillåten för polisen för att komma åt den grova brottsligheten. Det bör inte vara ett krav att alla andra utredningsmetoder är uttömda för att provokation ska vara tillåten. 

4. ”Go for the money”. Utöka möjligheterna till förverkande av pengar eller egendom vid allvarlig brottslighet som knarkbrott, människohandel, samt förmögenhetsbrott och utpressning. 

5. Bekämpa de kriminellas fusk med skatter och bidrag. Starta ett myndighetsgemensamt ”projekt Al Capone” där Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan,Polisen, Tullen, Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten tillsammans med kommuner och länsstyrelser samverkar under ledning av en nationell antifuskkommission.Öronmärk 50 miljoner kronor årligen för detta ändamål. 

6. Fördjupa samarbetet mellan skattemyndigheter och polis i andra länder för att komma åt fuskarna. 

7. Tidiga och tydliga åtgärder mot ungdomsbrottsligheten. Sätt stopp för unga personers brottskarriär. Alla brott ska utredas, även när gärningsmannen är under 15 år.Samhället ska göra klart att bötning som förekommer bland tonåringar är ett allvarligt brott som inte accepteras. 

8. Skärpta straff är generellt ingen lösning, men riskpremien för de yrkeskriminella måste öka. Därför ska organiserad brottslighet värderas som en än mer försvårande omständighet än idag vid straffmätningen. 

9. Polisen behöver mer ”insiderinformation”. Det är rimligt att en person som lämnar sådana uppgifter om sin egen medverkan till polisen att grova brott kan klaras upp,eller till och med förhindras, får en strafflindring. Det ska löna sig att erkänna.

10. Skärp lagstiftningen mot människohandel. Kravet på att gärningsmännen ska ha använt sig av otillbörliga medel ska slopas. Öronmärk 20 miljoner kr årligen till polisens arbete mot människohandel. 

11. Fortsätt kampen mot knarket. Jämställ dopningsbrott med narkotikabrott. Satsa på tullen och ge polisen förutsättningar att verka ute på fältet för att störa ut knarkrelaterade brott. Förebygg drogmissbruk och skapa drogfria fängelser. 

12. Stärk skyddet för brottsoffer, vittnen och personal inom rättsväsendet. Inrätta ett europeiskt program för vittnesskydd och brottsoffers säkerhet. Utöka lagen om besöksförbud och kriminalisera stalking. 

13. Ge hotade bättre skydd för den personliga integriteten. En sekretessmarkering som görs vid en myndighet ska kunna omfatta alla myndigheter. Inför tydliga sanktioner mot telebolag som bryter mot tystnadsplikten och lämnar ut hemliga telefonnummer till obehöriga. 

14. Bekämpa utpressningsbrotten. Garantera säkerheten för offer och vittnen. 

15. Bekämpa värdetransportrånen. Skärp straffen för förberedelse och försök till grovt rån.Skillnaden i straff mellan fullbordat brott och försöksstadiet är idag för stor. Rån med oladdat vapen eller attrapper ska kunna bedömas som grova. 

16. Skärp straffen för penningtvätt. 

17. Skärp vapenlagstiftningen. Inför ett centralt vapenregister och ge polisen möjlighet att i enskilda fall samköra vapenregistret med vapeninnehavarregistret så att vapen och innehavare kan identifieras även om de inte är registrerade inom samma polismyndighet. 

18. Öka det nordiska polissamarbetet. Polisen ska få ökade möjligheter att inom vissa ramar verka på varandras territorium. 

19. Sverige behöver samordna och kraftsamla mot brottslighet, terrorism och andra kriser.Skapa ett nationellt underrättelsecentrum för att samordna och utveckla de brottsbekämpande myndigheternas arbete mot den grova brottsligheten. 

20. Öka det internationella samarbetet inom EU mot organiserad brottslighet. Samarbetet inom Europol och Eurojust bör fördjupas. 

Är du intresserad av att läsa hela rapporten kan du få den via epost genom att skicka ett meddelande till [email protected]. Glöm inte att uppge din e-postadress. 

Läs också:
Organiserad brottslighet i Sverige 2005
Systemhotande brottslighet i Sverige 2004 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0