Om fuskande forskare

”Hur är det ställt med forskarnas etik? Hur hanterar universitet, institutioner och enskilda forskare forskaretiken? Kan vi lita på forskarna och deras resultat? Vad händer på lång sikt med kunskapstillväxten och vad händer om förfalskade resultat tillämpas?” 

Frågorna ställs i en debattartikel i Dagens Nyheter och är väl värda att tas på allvar. Inom den så kallade ’forskning’ som dragit slutsatser om det förtjänstfulla, nationalekonomiska draget att legalisera narkotika är frågeställningarna i debattartikeln i Dagens Nyheter väl värda att begrunda – hur är det ställt med forskarnas etik?  

Vid känner sedan länge till otaliga exempel på ’köpta’ forskare inom tobaks- och läkemedelsindustrin och även om det fortfarande finns någon kvar som imponeras av professorstitlar så är en sådan egentligen ingen garanti för något mer än att vederbörande förhoppningsvis behärskar forskningsteknik och som belöning för genomfört värv kan utnämnas till professor. 

När det gäller forskning kring narkotikarelaterade frågor publiceras sådan forskning ofta i vad som anses vara en prestigefylld skrift, The Lancet. Men faktum är att The Lancet inte klarat av att sortera bort skumraskforskare så håll ögonen öppna och fortsätt att ifrågasätt och granska och läs gärna debattartikeln, ’Vi har fått en forskarkultur som tummar på hederligheten’, i Dagens Nyheter. 

Författarna hävdar, med all rätt, ”Än mer skrämmande är att det har visats (Science 2006) att artiklar som avslöjats som fusk och dragits tillbaka av tidskrifter fortsätter att citeras långt senare. Av­slöjanden om fusk tränger inte igenom trots medial uppmärksamhet. Den förvrängda kunskapen fortsätter att påverka tänkandet, kunskapsutvecklingen och kanske också tillämpningar.”

Det finns flera sådana exempel inom den narkotikarelaterade forskningen. 

Läs också:
Flummig Sarnecki missar poängerna


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0