Bedrövligt att det inte finns tillgång till rena sprutor i fängelser!

Alex Wodak, känd legaliseringsförespråkare från Australien, har varit på AIDS-konferens i Toronto och i ett anförande under en av konferensens plenarsessioner sa Wodak att till och med i länder där harm reduction tillämpas så existerar knappast tillgång till rena sprutor i fängelserna.

Vilken bedrövelse detta måste vara för alla seriösa kriminalvårdare och socialarbetare?! I vissa kretsar anses det tydligen självklart att en person som dömts till fängelse ska ha tillgång till rena sprutor.

Tvärtom bör kontrollen i fängelserna ökas för att se till att tillgången på narkotika, och därmed 'behovet' av sprutor, elimineras. Det bör inte vara någon övermänsklig uppgift att komma till rätta med narkotikaproblemet i fängelsevärlden eftersom det i stort sett bara finns ett antal sätt att få in narkotika i fängelser - via försändelser, vid besök, i samband med permissioner, inkastat 'material eller införsel med hjälp av korrumperad personal. Eller är det så illa ställt att det blir 'lugnare' i fängelserna om intagna har möjligheten att använda narkotika och att man därför är måttligt intresserad av att ta tag i problemet på allvar? Det finns skäl att fundera, inte minst efter att ett antal 'kriminalvårdare' vid Pentonville-fängelset i London för några dagar sedan fick sparken med omedelbar verkan efter att ha varit intagna 'behjälpliga'.

Wodak, tidigare president för the International Harm Reduction Association, kallar tillgång till rena sprutor i fängelser för harm reduction. Harm production vore en mer korrekt benämning.

Torgny Peterson 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0