Uppskattning av kokaodlingarna i Colombia

I fredags redovisade den amerikanska administrationen utvecklingen av kokaodlingarna i Colombia.

Enligt redovisningen minskade de områden med kokaodlingar där man hittills genomfört kontroller med 8 procent, från 114.100 hektar 2004 till 105.400 hektar 2005. Men samtidigt noterar man totalt 144.000 hektar kokaodlingar i det övervakningsområde som 2005 var 81 procent större än det område som kontrollerades 2004. Eftersom detta större område inte övervakas tidigare uppger den amerikanska administrationen att det är omöjligt att fastställa hur länge de tillkommande områdena använts för kokaodlingar.

Översatt till faktisk mängd kokain som kan produceras från dessa 144,000 hektar är detta 545 ton rent kokain.

Redovisningen avseende 2005 visar på två tydliga tendenser:
  • I de områden man besprutat med hjälp av flyg för att förstöra kokaodlingarna, har odlarna inte hållit jämna steg, vilket kan vara en av förklaringarna till att de försökt utvidga sina odlingsområden för kokabusken. Enligt gjorda uppskattningar visar de områden som besprutats en tioprocentig nettominskning av odlingar.
  • Vidare visar uppskattningarna en tolvprocentig ökning av kokaodlingarna i tidigare övervakade områden som inte besprutats.
Under 2005 besprutades cirka 139.400 hektar kokaodlingar och den colombianska regeringen rapporterar utöver detta att cirka 32.000 hektar har förstörts manuellt.

Ytterligare information hittar du i presidentens nationella drogkontrollstrategi 2006  

Ta också del av ytterligare information om olika länders drogproduktion och årets rapport från INCB (International Narcotics Control Board). Hela rapporten från INCB, som i år omfattar 114 sidor, finns inte på svenska men som en service åt våra läsare har vi översatt de delar som kan vara av primärt intresse för en skandinavisk läsare.

Vill du ta del av översättningarna skickar du ett e-postmeddelande till [email protected] . Översättningarna skickas gratis med e-post.

Läs också:
Amerikanska utrikesdepartementet om Sverige och kampen mot narkotika

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0