Unga allt mer utsatta

Unga är mer utsatta än andra grupper i samhället. Arbetslösheten är högre, bristen på bostäder större och de unga mår sämre. Unga med utländsk bakgrund har det dessutom sämre än andra unga. Det står klart i Ungdomsstyrelsens senaste rapport om ungas levnadsvillkor som lämnats till regeringen.

Den samlade bild som framkommer i Ungdomsstyrelsens sammanställning visar att unga på många områden har det sämre än vuxna. Unga är arbetslösa i större utsträckning än vuxna. Allra störst är andelen arbetslösa i åldern 20-25 år. Långtidsarbetslösheten ökar mest i gruppen 20-25 år. Långa sjukfall minskar i alla åldrar, men minskningen är lägre i åldersgruppen 20-29 år. Hälften av landets kommuner rapporterar att det råder brist på lägenheter för unga.

Ungdomar med utländsk bakgrund är på många områden mer utsatta än de med svensk bakgrund. Ett exempel på det är skolan. Andelen elever med utländsk bakgrund som är behöriga till gymnasieskolan är betydligt lägre än andelen elever med svensk bakgrund, 77 respektive 91 procent. Elever med utländsk bakgrund uppnår också i mycket lägre utsträckning än andra behörighet till högskolan. Sämre resultat i skolan kan på sikt leda till ökad risk att hamna utanför arbetsmarknaden, och därmed också bostadsmarknaden.

När det gäller hälsa är flickor och unga kvinnor mer utsatta än pojkar och unga män. Var femte flicka mellan 13 och 18 år känner sig ofta nedstämd och 27 procent av unga kvinnor 16-24 år känner ängslan och oro. Men bilden är komplex när det gäller skillnader mellan könen. Pojkar är mer utsatta för våld och lyckas sämre i skolan.

Syftet med rapporten är att belysa utvecklingen av ungas levnadsvillkor. Ung idag 2006 är den första årliga redovisningen till regeringen av indikatorer på ungas levnadsvillkor efter riksdagens beslut om den ungdomspolitiska propositionen 2004.

Redovisningen bygger på en uppföljning av ett stort antal indikatorer på ungas levnadsvillkor. Tolv myndigheter har redovisat statistik inom sina egna verksamhetsområden.

Du hittar hela rapporten, ’Ung idag’, här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0