Sprutor så in i döden

Av rädsla för att besökare på jakt efter sina förfäder ska sticka sig på använda sprutor har nu två kyrkogårdar i Edinburgh i Skottland försetts med speciella ’papperskorgar’ för använda sprutor – ytterligare ett nytt inslag på det så kallade skademinskningsprogrammets agenda. Åtgärderna har vidtagits efter att kyrkogårdsarbetare har hittat mängder av sprutor och nålar på stan´s kyrkogårdar.

Visst är det vackert med omtanke om anhöriga som besöker kyrkogårdar, men nog hade det varit bättre med mer omfattande omtanke om missbrukarna så att de överhuvudtaget inte behöver vistas på kyrkogårdar förrän ’tiden är kommen’.

Hur som haver – St Cuthbert´s och Canongate-kyrkogårdarna har redan fått nymodigheterna uppsatta, och visar det sig att experimentet, som ska utvärderas, blir framgångsrikt kommer det att utökas. Med hjälp av vilken vetenskap kyrkogårdsprojektet ska utvärderas är inte klart i skrivande stund.

Tidningen ’The Scotsman’ rapporterar att missbrukarna använder kyrkogårdarna eftersom dom är öppna 24 timmar per dygn och har kryptor där missbrukarna kan söka skydd.

Edinburgh erbjuder sprututbyte men man tvingas nu dessvärre konstatera att det är mycket av sprutor och mindre av byte.

En företrädare för Action on Alcohol and Drugs i Edinburgh säger till 'The Scotsman' att papperskorgarna töms mycket regelbundet -  om det nu kan vara till tröst för någon.

Så kan det gå när ’clean churchyards’ är viktigare än ’clean addicts’.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0