‘Morötter’ och terapi framgångsrik kombination för den som vill sluta med marijuana

En studie, utförd vid University of Vermont, av 90 män och kvinnor som diagnosticerats som beroende av marijuana, visar att en kombination av terapi och  ’morötter’ - t ex kläder och biobiljetter - kan vara en framgångsrik metod för att hjälpa någon att sluta med marijuana.

Deltagarna i studien delades upp i tre grupper där en grupp fick kuponger, som kunde användas för inköp av mat, kläder eller biobiljetter; en andra grupp genomgick enbart kognitiv terapi och den tredje gruppen en kombination av innehållet i grupp ett och två.

Under den kognitiva terapin fick deltagarna lära sig att känna igen destruktiva tankemönster och ersätta dom med mer realistiska perspektiv. Två gånger per vecka erhöll deltagarna intjänade kuponger under förutsättning att dom uppvisade negativa drogtester. I genomsnitt erhöll varje deltagare kuponger till ett värde av totalt 400 dollar (ca. 3.000 kronor).

Efter 14 veckor hade 43 procent av de som tillhörde grupp tre slutat röka marijuana, jämfört med 40 procent för de som enbart fick kuponger och 30 procent för de som enbart fick kognitiv terapi.

Vid en uppföljning tolv månader senare använde 37 procent av de som fått kuponger och kognitiv terapi fortfarande inte marijuana, jämfört med 17 procent i ’kuponggruppen’ och 23 procent bland de som endast fått kognitiv terapi.  

Studien publiceras i aprilutgåvan av The Journal of Clinical and Consulting Psychology, som kommer att finns på Internet inom kort.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0