Fokus på barn till missbrukare i storsatsning på lokala alkohol- och narkotikaförebyggande insatser

Regeringen har idag beslutat att satsa sammanlagt 115 miljoner kronor på kommunernas alkohol- och narkotikaförebyggande arbete.

Drygt 100 miljoner kronor tilldelas kommunerna för alkohol- och narkotikaförebyggande insatser. Häften av dessa pengar riktas till insatser för barn till föräldrar med missbruksproblem eller psykisk ohälsa.

Resterande medel riktas till lokala förebyggande åtgärder inom de områden som anges i de nationella alkohol- och narkotikapolitiska handlingsplanerna. Det gäller exempelvis föräldrastöd, trafiknykterhet och insatser inom skolan och på arbetsplatser, samt insatser för att motverka tillgängligheten till narkotika och illegal alkohol. Satsningen omfattar även pengar till fortsatta anställningar av lokala samordnare för alkohol- och narkotikaförebyggande insatser.

Pengarna fördelas via länsstyrelserna efter ansökan från kommuner eller kommuner i samarbete med frivilligorganisationer eller landsting. Satsningen för i år innebär en ökning med 25 procent jämfört med förra årets resurstilldelning för lokala alkohol- och narkotikaförebyggande insatser.

Kommunerna tilldelas också 14,8 miljoner kronor riktade till utvecklingsarbete inom öppenvård för bland annat ungdomar som riskerar att utveckla eller redan har utvecklat ett missbruk.

”Kommunernas förebyggande arbete är en viktig del i förverkligandet av vår svenska alkohol- och narkotikapolitik. För mig är det särskilt angeläget att vi nu bygger ut samhällets stöd till de hundratusentals barn som växer upp i missbruksmiljöer. All erfarenhet visar att om mamma eller pappa har problem med alkohol eller narkotika löper man mångdubbelt större risk, jämfört med andra barn, att själv senare i livet utveckla eget missbruk. Samhällets insatser kan hjälpa dessa barn till tryggare uppväxtvillkor, samtidigt som vi hjälper föräldrarna att bli av med sitt missbruk”, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0