Döm inte narkomanerna till långvård! De behöver rehabilitering – inte sprutor

Nätverket Vileda i Västernorrland vill ta tillvara och samordna alla goda krafter i arbetet mot en ökad droganvändning och en liberalare attityd till narkotika och andra droger. Nätverket Vileda består av ca 70 organisationer, enheter inom kommuner, företag som arbetar med missbruk samt Vägverket och Tullverket i länet. Dessutom ett antal enskilda medlemmar. Nätverket Vileda har skrivit remissvar på regeringens tidigare sprutförslag, skrivit debattartiklar, hållit torgmöten och i samarbete med KRIS samlat in namn mot förslaget.

Nätverket Vileda kommer att skicka representanter till Riksdagsdebatten den 26 april där även namninsamlingen kommer att överlämnas. Vi kommer att göra ett sista desperat försök att få riksdagsledamöterna att besinna sig genom att dela ut flygblad som avslutas med Nätverket Viledas uppmaning. Namninsamlingen kommer att överlämnas av Lena Adelsohn-Liljeroth (M) som har varit drivande i Moderaternas motstånd mot sprutbytesförslaget.

Nätverket Vileda representeras av Eva Lohman, riksordförande i Moderata kvinnoorganisationen, Inger Paulsson, språkrör för Miljöiartiet de Gröna i Sundsvall, Anita Andersson, Viledas arbetsutskott och Gun Sundin, Resurscentrums ledningsgrupp. Delegationen kommer att dela ut flygblad utanför Riksdagshuset i god tid före kl 9 då debatten börjar.

Ur flygbladet:
  • Det har inte gått att vetenskapligt bevisa att sprutbyten i Skåne skyddar mot smitta
  • sprutbyten anses förebygga livsfarliga sjukdomar. Narkotikamissbruk är en livsfarlig ”sjukdom”. Att underlätta fortsatt missbruk är att utsätta dem för livsfara.
  • Sprutbytesverksamhet ger kontakt med narkomaner, anser Fries. Det är lätt att få kontakt med narkomaner om det finns resurser till uppsökande verksamhet. Kontakten i Skåne har inte lett till drogfria narkomaner.
  • Samhällets inställning till droger påverkar missbruksutvecklingen. Kanske har sprutbytesverksamheten i Skåne bidragit till att narkotikamissbruket har ökat mer där än i övriga landet.
  • Sprutbyten och ersättningsdroger sprider uppgivenhet bland missbrukare och anhöriga.
  • Sprutbyten uppmanar till brott. Det är olagligt att använda narkotika
  • Sprutbytesprogram och subutex- och metadonprogram i andra länder visar att det är omöjligt att ha små välkontrollerade projekt. En lavinartad ökning gör att de tänkta positiva insatserna blir omöjliga.
Vi vill ha kvar den restriktiva narkotikapolitiken och kräver mer resurser för att söka upp, motivera och behandla narkomaner.

Satsa på rehabilitering – inte på långvård!

Inger Paulsson
070-781 12 60


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0