Skärp kampen mot den organiserade brottsligheten

Det är dags att intensifiera kampen mot den organiserade brottsligheten och i framtiden bör svensk polis får jaga brottslingar i andra nordiska länder och tvärtom, säger RÅ Fredrik Wersäll till Svenska Dagbladet. Wersäll tycker att ett sådant förfarande "borde vara självklart". Rätt tänkt och klart uttryckt.

Vem som helst borde idag kunna konstatera att den tid för längesedan är förbi då en och annan naiv individ hade inställningen att prevention var den rätta medicinen i alla lägen. Förvisso är prevention rätt medicin, för rätt grupp, men ingalunda för representanter för den grova brottsligheten. Dom har passerat preventionsstadiet för länge sedan.

Den grova brottsligheten utgör ett reellt hot mot det demokratiska samhället - ett hot som på senare tid klargjorts i flera utredningar (se länklistan). Dessa hot måste mötas med betydligt effektivare metoder än de som används idag.

Revirpinkandets tid måste upphöra. Polisens och tullens arbete måste effektiviseras. Det sker inte genom att varje myndighet försöker profilera sig och utveckla sina metoder. Det sker genom bättre samordning,  kvalificerad research för att få ett optimalt kunskapsunderlag, en mer kompetent analysverksamhet, kort- och långsiktiga strategiska bedömningar, avancerad samordning av alla resurser och sist, men inte minst, ett kompetent operativt ledarskap, som inte ska utgöras av skrivbordsjurister eller politiker från kön för de som ska avtackas för lång och trogen tjänst. Här krävs ett operativt ledarskap som vet vad det handlar om, som har erfarenhet från fältet, som har dynamisk förmåga att leda och entusiasmera sina medarbetare.

Inom en inte alltför avlägsen framtid bör polis, tull och kustbevakning slås ihop till en enda myndighet under ett departement. Idag är så många departement inblandade, inte minst när det gäller bekämpning av narkotika, att talesättet "ju fler kockar desto sämre soppa" har fog för sig. Det går inte att göra en sådan sammanslagning, säger någon. Det är klart att det går. Det är bara revirpinkande, bristande insikt i den nuvarande utvecklingen och bristen på visioner och tryggheten vid det gamla, som kan försvara den nuvarande ordningen. Med politisk vilja kan dessa förändringar ske snabbare än vad någon kan ana.

På det lokala planet måste det operativa samarbetet mellan myndigheter, skola och frivilligorganisationer också förbättras, utvecklas och förändras. Det går inte, säger någon - tänk på sekretessen. Visst går det. I den mån sekretessen är ett hinder för ett utökat samarbete är det fel på sekretessbestämmelserna, inte på behovet av att bekämpa brottslighet. Redan idag finns på många håll ett informellt utbyte av information mellan t ex polis och socialtjänst, som i flera fall står i strid mot nu gällande sekretessbestämmelser. En sådan gråzonsverksamhet ska inte accepteras. Acceptera istället att utbyte av information är en absolut förutsättning för att kunna bekämpa brottslighet. 

Att tänka fritt är stort, att tänka friare är större! 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0