Om cannabisodlingar i Sverige



I SVT:s morgonprogram idag diskuterades i ett kortare inslag cannabisodlingar i Sverige. Som bekant har man i Sverige under den senaste tiden upptäckt ett stort antal cannabisfabriker. Det handlar alltså inte om odlingar med ett fåtal plantor utan om storskalig produktion.


Enligt kriminalinspektör Johan Nilsson från Riskriminalpolisen, ansvarig för det så kallade cannabisprojektet 2004-2004, finns det olika skäl till ökad odling av cannabis i Sverige, dels kan kraven på missbrukarnas ökade medvetenhet om ruseffekten och därmed sammanhängande krav tillfredsställas bättre i Sverige än via import. Dessutom blir det självklart billigare att odla i närområdet istället för att hantera cannabis via t ex holländska distributionscentraler.


Johan Nilsson konstaterar också att de stora odlingarna har kopplingar till välorganiserade kriminella nätverk med avancerade försäljningsstrukturer. Nätverken gör vidare stora investeringar, bland annat  i form av husköp och inköp av avancerad utrustning i samband med etableringen av en cannabisfabrik.


På fråga om de nyligen genomförda omfattande tillslagen förvånat, säger Johan Nilsson att polisen för några år sedan såg att odlingarna började komma och att utvecklingen sedan gått mycket snabbt. Nilsson ser positivt på möjligheterna att upptäcka och beslagta odlingarna. Vi har redan stoppat 15 odlingar så jag ser positivt på att slå ut dom.


Från Växjö medverkade Robert Loeffel, polisen Kronoberg. Loeffel berättade att det största tillslaget polisen där gjort hittills är den nyligen upptäckta cannabisodlingen i det lilla samhället Agunnaryd där man gripit två vietnameser, 32 respektive 42 år gamla. Mitt i en typisk liten småländsk by hade en före detta lanthandel inretts till cannabisfabrik och, säger Loeffel, vi är fullständigt övertygade om att det finns på fler ställen.


Loeffel betonade vikten av tips från allmänheten för att upptäcka odlingarna. Upptäckten av odlingen i Agunnaryd började med tips från allmänheten - ett tips som resulterade i spaning och sedan tillslag.


Som alert medborgare kan du bidra till upptäckt och beslag av cannabisodlingar - Hjälp till med att avslöja och stänga cannabisodlingar


Tilläggas kan att de flesta stora cannabisodlingarna som hittills upptäckts i Sverige, på samma sätt som odlingen i Agunnaryd, har kopplingar till organiserad vietnamesisk brottslighet.


Läs också:

Cannabisrapporten - en kartläggning av distributionen, nätverken och individerna

Om cannabisodling och haschtillverkning i Marocko

Big cannabusiness borde vara något för undersökande journalister

Skador av hasch och marijuana

Haschguiden


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0