SNPF:s konferens – Om cannabisodling och haschtillverkning i Marocko (Del I)



Två representanter från svensk polis talade om cannabisodling och haschtillverkning i Marocko. Av naturliga skäl har en del namnuppgifter och andra uppgifter, bland annat om framställningsprocessen, utelämnats i den här redovisningen.


Bekämpningen av hasch har högsta prioritet i Sverige och regeringens samordnare initierade 2004 ett nationellt cannabisprojekt för att kartlägga den organiserade brottsligheten.


Marocko är en monarki och en fd fransk koloni som blev självständig 1956. Landet har 32 miljoner invånare. Till ytan är Marocko lika stort som Sverige och är en av världens största haschproducenter samt den i särklass störste leverantören av hasch till Europa med Spanien som främsta inkörsport. Av allt hasch som beslagtas i Europa kommer cirka 80% från Marocko och i Sverige över 90%.


2006 beslagtogs 60 ton hasch i Marocko vilket ska jämföras med 1 450 kg hasch som togs i beslag varje dag i Spanien enligt statistik från 2004, vilket blir cirka 90 kg per timme och totalt 522 ton per år! I Europa beslagtas sammanlagt cirka 700 ton hasch per år.


Beslagen i Spanien har minskat avsevärt de senaste åren på grund av radarbevakningssystemet SIVE som finns utmed spanska solkusten från Cadiz till Algeceiras, och på grund av de av FN/EU genomförda reduceringsprogrammen i Marocko. Haschsmugglarna väljer nu också andra rutter för smugglingstrafiken, som Portugal, norra Spanien, Sydfrankrike och Syditalien.


I Marocko är cannabisodling, haschtillverkning och haschsmuggling officiellt allvarliga brott men det förekommer en mycket omfattande illegal odling i fem provinser i Rifbergen i norra Marocko - Larache, Tetouan, Chefchaouen, Taounate och Al Hoceima. Provinserna är fattiga med hög arbetslöshet och saknar fortfarande en grundläggande infrastruktur. I Provinsnen Chefchaouen odlas det cannabis på 68% av den odlingsbara jorden och i de övriga provinserna på cirka 15% av den odlingsbara jorden.


I Rifbergen bor sex miljoner invånare och provinserna omfattar i storlek cirka 20 000 kvadratkilometer. Cannabis odlas av bönder på cirka 76 000 hektar av sammanlagt cirka 79 000 familjer eller 800 000 personer med en årsproduktion som totalt uppgår till 3 000 ton hasch enligt en FN-rapport från 2004.


Man uppskattar värdet i försäljningsledet/gatupris på den internationella marknanden till cirka 15 miljarder amerikanska dollar.


Enligt en källa är det mycket eftertraktat att som polis bli kommenderad till provinsen Chefchaouen under tre år, vilket är möjligt för den polis som kan "betala" cirka 40 000 dirham (motsvarande cirka 36 000 svenska kronor.) Under den tiden kan man tjäna i "biinkomster" omkring 500 000 svenska kronor för att exempelvis släppa igenom haschtransporter.


Efterfrågan på hasch ökade i samband med hippiekulturen på 1960-70-talet vilket medförde att odlingarna tjugodubblades.


Utförselkontroll

I Tanger är Port Police District ansvarig för gränspolisen, hamnpolisen och underrättelseavdelningen och samarbetar med tullväsendet när det gäller kontroller av lastbils-, personbils- och passagerartrafiken till Spanien.


Förjetrafiken har förbindelse med Algeciras, Tarifa och Malaga i Spanien och även hamnar i Italien och Frankrike. Snabbfärjan till Tarifa i Spanien tar cirka 35 minuter och de större färjorna cirka 3,5 timmar. Man beräknar att resandeströmmen per år är cirka två miljoner personer, dvs ungefär 25 000 per dag. 100-120 lastbilar undersöks varje dag i en flyttbar röntgenscanner samt ett okänt antal personbilar i en mindre personbilsscanner.


I Tanger togs cirka 30 ton hasch i beslag 2006 av totalt 60 ton i hela Marocko. Resterande beslag gjordes vid övriga utförselhamnar som t ex Casablanca, Ceuta och Nador.


Cannabisskörden

Jorden och klimatet i Rifbergen - medelhavsklimat - är mycket gynnsamt för cannabisodling med höga temperaturer vår/sommar/höst samt relativt låga temperaturer vintertid.


Cannabisen skördas en gång om året i augusti/september efter sådd i december. Plantorna som är cirka 2-3 meter höga skärs av några decimeter från marken och får ligga i buntar/kvaster för torkning i 15-20 dagar övertäckta med plast. Cannabisen kan även skördas redan i juni månad och paketeras då i balar om 100 kilo omlindade med plast för en långsam mognadsprocess (tre månader) vilket ger en högre kvalité på haschet.


En bonde har i genomsnitt cirka 1,3 hektar mark som han odlar cannabis på. 1 hektar är 100 x 100 meter - som en stor internationell fotbollsplan. 1,3 hektar åkerjord ger cirka 500 kg torkade cannabisplantor och med konstgjord bevattning kan skörden  fördubblas. Av 500 kg cannabis kan man producera cirka 40-50 kg hasch.


Produktion

Produktionen sker på böndernas gårdar - i vissa distrikt/områden nattetid av säkerhetsskäl och även på grund av att temperaturen är lägre då.


10 kilo torkade cannabisplantor ger cirka 80-100 gram hasch i puderform och hälls i en plastpåse som sedan kramas till en mjuk boll - färdigt hasch. Genom en process i flera steg erhåller man tre olika kvaliteter hasch varav den första omgången har högst kvalité. De tre olika kvaliteternas kan även blandas.


Bonden tjänar omkring 1 600 kronor per kg hasch och i genomsnitt per år 32 000 - 35 000 kronor.


Bonden använder mulåsnor för att transportera cannabisplantorna som är packade i balar från odlingarna som ligger runt byarna på otillgängliga stigar till gårdarna där produktionen sker för att sedan transporteras vidare till lagerlokaler belägna i anslutning till utskeppningshamnarna Tanger, Bab Sebta, Ceuta, Nador eller Casablanca för att sedan smugglas över till Europa med containertrafik, i lastbilar eller på speedbåtar.


En del haschbönder pressar själva haschpulvret till haschkakor i 125-, 250- och 500-grams kakor i järn/stålformar och stämplar dessa på beställning av "mediators" (mellanhänder) eller snarare efter grossisternas önskemål. Haschpulvret kan också transporteras till lagerlokaler i närheten  av utskeppningshamnarna för pressning och stämpling med grossisternas respektive bokmärke.


Det är inte som man tidigare trott att stämplarna är bondens/odlarens signatur eller bokmärke samtidigt som det är en kvalitetsstämpel.


Alla uppköp av hasch i byarna görs av så kallade "mediators", som på uppdrag av haschgrossisterna åker runt i byarna och köper upp partier. Mellanhänderna kommer oftast från respektive by i området och en haschgrossist har ett större antal mellanhänder.


Priset på hasch i Marocko genom köp av grossisterna ligger på omkring 4 000 kronor per kilo och efter transport till Spanien på cirka 8 000 kronor per kilo på spanska sydkusten.


På gatan betalar man 8-10 dirham, dvs 6-8 kronor för ett gram hasch.


Du kan läsa Del II av Om cannabisodling och haschtillverkning i Marocko här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0