EU-parlamentariker röstade ja till legalisering av opiumodling

Folkpartisten Olle Schmidt och socialdemokraten Inger Segelström röstade tillsammans med andra EU-parlamentariker igår med 368 röster för, 49 emot och 25 nedlagda igenom ett  initiativbetänkande av italienaren Marco Cappato om en rekommendation från Europaparlamentet till rådet om opiumproduktion för medicinska ändamål i Afghanistan - i klartext: att legalisera odlingen av opiumvallmo i Afghanistan för att sedan använda produkten till smärtstillande läkemedel.


Totalt orealistiskt, säger chefen för FN:s bekämpning av opiumvallmoodlingen i Afghanistan, Christina Gynnå-Oguz.


Läget i Afghanistan är fullständigt kaosartat. Det här är ett försök att få kontroll. Det handlar om att rädda världens ungdom från heroinet, säger Segelström till Sydsvenskans nätupplaga. Vilket 'gulligt', kvalificerat nonsens. Frågan är om Segelström ens ordentligt läst vad Cappato föreslagit. Tror Segelström, Schmidt med flera på fullt allvar att till tänderna beväpnade terrorister är beredda att ge upp inkomsterna från en produktion av 8 100 ton opiumvallmo, beskattning av transporter mm av dessa produkter för att några europeiska parlamentariker tycker att det vore bättre att göra smärtstillande medicin av det? Glöm det! Det inträffar möjligen i EU-parlamentets lilla Eiffeltorn men har inget med verkligheten att göra.


Cappato
Marco Cappato

Knarklobbyisterna, under ledning av den ökände legaliseringsförespråkaren Marco Cappato, har lobbat hårt för detta under lång tid och lyckades alltså igår få med sig en majoritet i parlamentet på den här kompletta galenskapen.


Det råder ingen som helst tvekan längre om att handeln med narkotika är den främsta inkomstkällan för krigsherrar, talibaner och terrorister i Afghanistan, vilket också var huvudargumentet i Cappatos förslag då han och andra 'låtsasbekämpare' av narkotika nu försöker initiera terroristområdets egen 'harm reduction'-verksamhet - "vallmo som medicin".
 
Ledamöterna vill att Europaparlamentet riktar följande rekommendation till rådet:
 
* att inom ramen för integrerade utvecklingsprogram motsätta sig användningen av desinfektion som ett sätt att utrota vallmoodlingar i Afghanistan.


*att utarbeta en omfattande plan och strategi, som syftar till att kontrollera produktionen av narkotika i Afghanistan genom att förbättra styrelseformerna och bekämpa korruptionen på hög nivå inom den afghanska statsförvaltningen, att läggas fram för den afghanska regeringen.

  

Andra stycket är sanslöst naivt. Observera att man vill kunna kontrollera produktionen av narkotika i Afghanistan, inte se till att utrota den totalt och ersätta odlingen av opiumvallmo med alternativa grödor. Nej, här handlar det om regelrätt legalisering på samma sätt som förespråkare i den före detta kokaodlarens Evo Morales, numera presidentens, Bolivia vill åstadkomma samma sak när det gäller odlingen av koka. Redan 1995 for i det bolivianska fallet Morales & Co omkring som skottspolar i Europa med sin Coca 95-turné för att lobba för  kokaproduktion, och också den gången bugade och bockade EU-parlamentet och tog emot Coca 95 med öppna armar.


Cappato och hans legaliseringsfränder menar att Rådet också ska bistå till genomförandet av ett vetenskapligt pilotprojekt för "Vallmo för medicin", där man närmare kommer att undersöka hur licensiering kan bidra till fattigdomsminskning, differentiering av landsbygdsekonomin, allmän utveckling och ökad säkerhet, och hur sådana projekt kan bli en framgångsrik del av de multilaterala insatserna för Afghanistan.


Känns tongångarna igen? Samma kvasivetenskapliga rappakalja som schweiziska heroinfantaster som bland annat Ueli Locher och läkarna Uchtenhagen och Seidenfeld i Schweiz använde för att introducera "heroin som medicin." (Har du möjlighet så titta gärna på den svenskproducerade filmen 'Låt dom knarka' där Locher och Seidenfeld talar om vad dom vill åstadkomma. I samma film medger också Dr. Åström, som ensam skrev ut  hundratusentals doser amfetamin och opiater i Stockholm under åren 1965-1967 att det inte var särskilt välbetänkt.)


Det finns inget som helst behov av en legalisering av opiumvallmo för att säkra tillgången av råvara för tillverkning av smärtstillande mediciner. Befintliga odlingar täcker redan idag behovet av opiumvallmo för produktion av sådana produkter. Det hela är ännu ett av Cappatos legaliseringsjippon som uppenbarligen okunniga EU-parlamentariker gått på. Och kom ihåg - Cappato har varit i legaliseringsbranschen länge. För den som inte känner till det kan det vara värt att nämna att Cappato och hans legaliseringspolare, Marco Pannella, Emma Bonino m fl, under flera år drivit på för legalisering av narkotika.


Svenska parlamentariker borde läsa på bättre och bidra till ökad skolning av sina kollegor i 'medborgarnas' parlament. En annan socialdemokrat, Jan Andersson till exempel, var ju med redan på den tiden då legaliseringsrörelsen tog sin början i parlamentet med Hedy d'Ancona och hennes allierade. Kanske han skulle kunna prata med sina EU-kamrater såvida inte han också, i likhet med Segelström, tror att en legalisering av odling av opiumvallmo kommer att rädda världens ungdom från heroinet.


Läs också:

Afghanistan - opiumfritt i norr, laglöshet i söder

Afghanistans vicepresident om kampen mot opiumvallmon

Betänkande med förslag till Europaparlamentets rekommendation till rådet om opiumproduktion för medicinska ändamål i Afghanistan


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0