Afghanistans vicepresident om kampen mot opiumvallmon

I gårdagens Sunday Telegraph talar Afghanistans vicepresident, Ahmad Zia Massoud, klartext när det gäller bekämpningen av opiumvallmon i Afghanistan i allmänhet och i den södra provinsen Helmand i synnerhet. 

I artikeln konstaterar Massoud att britternas politik, trots att enorma summor investerats (262 miljoner pund) under de senaste fem åren, har misslyckats totalt. I Helmand, där britterna finns, produceras nu hälften av Afghanistans opiumvallmo. 

På svar på sin egen retoriska fråga om varför britterna misslyckats, anger Massoud flera skäl:

1.
Det primära skälet är den osäkerhet som råder i området på grund av talibanernas aktiviteter. 

2.
Narkotikapolitiken har varit alldeles för ´mjuk´. Det har varit för mycket morot och för lite piska. Massoud påpekar att det naturligtvis är angeläget att åstadkomma utvecklingsmöjligheter och alternativa sysselsättningsmöjligheter för befolkningen, men de miljontals pund som investerats i bevattningsprojekt och nya vägar har inte gett avsett resultat utan istället underlättat för bönderna att odla och transportera opiumvallmon. 

3.
Vidare är det inte afghanerna själva som håller i arbetet mot narkotikan och här hänvisar Massoud till president Karzai som nyligen sa att Våra vänner borde lyssna på oss. 

4.
Vi afghaner måste också inse, säger Massoud i artikeln, att det finns omfattande korruption i våra statliga institutioner som påverkar kampen mot narkotika och terrorism. Vi måste slå sönder korruptionen. 

5
. Massoud betonar också starkt att varenda en som på ett eller annat sätt är inblandad i narkotikahandeln, från bönderna via fabrikerna till smugglarna, tvingas ge sitt bidrag till talibanerna. Tiden har kommit, säger Massoud, att tillämpa ett mer kraftfullt ingripande, som enligt honom bland annat bör innebära besprutning från luften. 

Du kan läsa Massouds artikel i Sunday Telegraph här. 

Läs också:
Afghanistan-opiumfritt i norr, laglöshet i söder
Ingen bra idé att använda afghanskt opium till medicin 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0