Afghanistan-opiumfritt i norr, laglöshet i söder

UNODC-bild

Idag offentliggjorde UNODC 2007 Annual Opium Survey för Afghanistan. 

UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) rapporterar att produktionen av opium har nått skrämmande rekordnivåer under 2007, med  huvudsaklig koncentration i södra Afghanistan. Samtidigt mer än dubblerades antalet opiumfria provinser i centrala och norra Afghanistan jämfört med 2006. 

UNODC:s rapport visar att areal med opiumodlingar ökade från 165 000 år 2006 till 193 000 hektar i år. Den totala opiumskörden uppgår till 8 200 ton, jämfört med 6 100 ton förra året. 

Det landområde i Afghanistan som används för opiumodling är nu större än den totala arealen för kokaodling i Latinamerika-Colombia, Peru och Bolivia. Inget annat land har producerat narkotika i sådan omfattning sedan odlingen i Kina på 1800-talet. 

I centrala och norra Afghanistan, där regeringen har ökat sin närvaro och sitt inflytande, minskar odlingen av opiumvallmo. Antalet opiumfria provinser mer än dubblerades där, från 6 till 13 och i Balkh-provinsen minskade odlingen från 7 200 hektar förra året till 0. 

I södra Afghanistan är förhållandet det motsatta. Cirka 80 procent av opiumvallmon odlas i en handfull provinser längs gränsen till Pakistan där instabiliteten är som störst. I Helmand-provinsen där talibanernas verksamhet är koncentrerad ökade odlingen av opiumvallmo med 48 procent till 102 770 hektar. 

Med en befolkning på cirka 2,5 miljoner är Helmand-provinsen idag världens största källa för illegala droger, med en produktion som överstiger produktionen i hela länder som Colombia (koka), Marocko (cannabis) och Myanmar (opium), som har befolkning som är upp till tjugo gånger större. 

Chefen för UNODC, Antonio Maria Costa, sa idag att fattigdom inte kan användas som en ursäkt för att odla opiumvallmo: några av de mest bördiga områdena i södra delen av landet har blivit centrum för opiumproduktionen medan fattigare provinser i de centrala och norra delarna av Afghanistan, där inkomsten per capita är hälften av den i de södra delarna, är fria från opium. 

Odling av opiumvallmo är snarare intimt kopplad till bristande säkerhet i området. Odling av opium står i omvänt förhållande till regeringens kontroll
, sa Costa. Där styrkor som kämpar mot regeringen regerar, blomstrar odlingen av opiumvallmo. 

Antonio Maria Costa noterade också att talibanerna upphävt sitt religiösa påbud från juli 2000, som förbjöd odling av opiumvallmo, och man profiterar nu istället på narkotikahandeln. Vad som betraktades som en synd uppmuntras nu, sa Costa. 

Inte desto mindre tyder de undersökningar som UNODC genomfört i byarna på att det huvudsakliga skälet till varför bönder väljer att inte odla opiumvallmo är att de betraktar det som att det står i strid med islam. 

Antonio Maria Costa efterlyste en mer bestämd ansträngning från Afghanistans regering och det internationella samfundet att bekämpa de dubbla hoten-narkotika och politiskt uppror-genom att bygga vidare på den lovande utvecklingen i norr och reagera på det dystra misslyckandet i söder. 

Det vore ett historiskt misstag att låta Afghanistan kollapsa till följd av narkotikan och politiskt uppror. Det är bara 14 procent av befolkningen som är involverad i odling av opiumvallmo. Den stora majoriteten afghaner vill få bort narkotika och brottslighet. De förtjänar vårt stöd
, sa Costa. 

Han krävde bättre belöningar för bönder som inte odlar opiumvallmo för att visa att det finns genomförbara alternativ till illegala odlingar. Det finns gott om stöd men det betalas inte ut snabbt nog. Det finns en risk att en del provinser går tillbaka till odling av opiumvallmo, sa Costa. 

Han betonade också behovet av mer avskräckande medel för att avråda bönder från att odla opiumvallmo och få ett slut på överenskommelser som gör det möjligt för rika jordägare att undgå utrotning av opiumvallmo. En förbindelse att inte odla opiumvallmo bör finnas med i alla program för utvecklingshjälp. 

Costa uppmanade regeringen att ta i med hårda tag mot korruptionen, det smörjmedel som håller igång handeln med narkotika. Kortsiktigt begär efter pengar underminerar Afghanistans långsiktiga behov, varnade Costa. 

Om man bygger på erfarenheterna i landets norra och centrala delar, där bönderna tar avstånd från odlingen av opiumvallmo, ser UNODC det som möjligt att göra hälften av landets 34 provinser fria från opiumvallmo år 2008.

Antonio Maria Costa uppmanade också NATO stödja operationer mot narkotikan mer aktivt. Eftersom narkotikan finansierar politiskt uppror har Afghanistans militär och dess allierade ett starkt intresse av att förstöra heroinlaboratorier, stänga opiummarknader och se till att narkotikasmugglare ställs inför rätta. Ett tyst accepterande av hanteringen underminerar stabiliseringsansträngningarna, sa Costa. 

FN:s medlemsstater uppmuntrades att till fullo använda säkerhetsrådets resolution nr 1735 för att lägga till namnen på ett dussintal narkotikasmugglare på FN:s Al Qaida/taliban-lista för att beslagta deras tillgångar, utfärda reseförbud och underlätta utlämning av dom. Detta skulle begränsa manöverutrymmet för de kriminella som idag agerar ostraffat, göder instabilitet och skördar förtjänsterna från handeln med världens farligaste drog, sa Costa. 

UNODC vädjade också till länder med konsumtion av heroin att göra mer för att förebygga och behandla missbruk av en drog som årligen dödar över 100 000 människor. 

Du kan läsa rapporten, 2007 Annual Opium Poppy Survey, här

Intervjuer kring rapporten (på engelska och franska) finns här

(Översättning av material från UNODC: Torgny Peterson)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0