"Sverige behöver ett FBI"
Den organiserade brottsligheten breder ut sig i Sverige och utgör ett hot mot rättsstaten och ytterst vår demokrati. Polisen måste få verktyg så att den effektivare kan koppla greppet om de kriminella nätverken. Vi behöver förstärka Rikskriminalpolisen för att stödja de små polismyndigheterna och förbättra den nationella samordningen. Vi behöver ett svenskt FBI.
Det säger Cecilia Wigström, rättspolitisk talesman (fp) med anledning av rapporten Vässade polisverktyg mot den organiserade brottsligheten som folkpartiet presenterade idag. Rapporten innehåller 11 punkter som avser att ge de brottsförebyggande myndigheterna bättre förutsättningar i kampen mot den grövsta brottsligheten.
Den organiserade brottsligheten bryr sig inte om länsgränser utan är snarare väl medveten om var polisen är närvarande och inte. Olika prioriteringar och en häpnadsväckande skillnad i medvetenhet kring organiserad brottslighet försvagar bekämpandet av detta nationella problem. Vid sidan av en nationell polis mot organiserad brottslighet krävs även fler insatser för att utmana de mest avancerade nätverken. Genom att inrätta regionala underrättelsecentrum där en rad myndigheter ingår kan vi samla den information som idag ligger spridd i olika register. Det är även viktigt att polisen ges skarpare verktyg för att kunna bevaka dessa grupper, säger Cecilia Wigström.
De åtgärder som efterlyses sammanfattas i följande 11 punkter:
1. Skapa ett svenskt FBI. Förstärk Rikskriminalpolisen med en enhet som bekämpar den organiserade brottsligheten. Enheten ska ha mandat att prioritera och leda operationer mot organiserad brottslighet.
2. Skapa ett nationellt underrättelsecentrum där alla myndigheter som på ett eller annat sätt möter den organiserade brottsligheten samverkar. Ska vi ha en chans mot denna sorts kriminalitet måste vi undvika att brottslingarna kan använda myndigheternas bristande utbyte av information till sin fördel.
3. Gör det Operativa rådet mer handlingskraftigt och permanent. Operativa rådet är i dag ett frivilligt projekt mellan rikspolisen, länspolismyndigheterna och andra myndigheter såsom Skatteverket och Kronofogden med målet att koordinera operativa insatser i landet. Frivilligheten gör att gemensamma insatser inte alltid får det stöd som krävs.
4. Regionala underrättelsecentrum (RUC) motsvarar ungefär Operativa Rådet på lokal nivå och finns i storstadsregionerna. Fler RUC bör inrättas så att hela Sverige täcks in. Försäkringskassan, länsstyrelserna och kommunerna bör dessutom ingå.
5. Skydda våra brottsbekämpande tjänstemän. Ge hotade bättre skydd för den personliga integriteten. En sekretessmarkering som görs vid en myndighet ska kunna omfatta alla myndigheter. Inför tydliga sanktioner mot telebolag som bryter mot tystnadsplikten och lämnar ut hemliga telefonnummer till obehöriga.
6. Utveckla det europeiska samarbetet så att brottsbekämpande myndigheter kan vara lika gränsöverskridande som brottsligheten. Idag styr prestige och misstänksamhet i en allt för stor utsträckning.
7. Polisen behöver moderna verktyg. Det lagförslag om buggning som Alliansregeringen har kommit överens om och som nu behandlas av riksdagen är nödvändigt. Genom att polisen får använda hemlig rumsavlyssning ökar möjligheterna att döma dem som leder och organiserar den grova brottsligheten när det gäller handel med narkotika, vapen och människor.
8. Provokation bör i högre grad vara tillåten för polisen för att komma åt den grova brottsligheten. Det bör inte vara ett krav att alla andra utredningsmetoder är uttömda för att provokation ska vara tillåten.
9. Inrätta helgjourer hos domstolarna så att polisen kan få tillstånd att utföra telefonavlyssning även utanför kontorstid.
10. Låt polisen, med åklagares godkännande, kunna "frysa" bankkonton. Ekonomisk brottslighet är en av de mest inkomstbringande kriminella aktiviteterna. Genom att tillfälligt stoppa flödet av misstänkta pengar mellan konton kan vi säkra bevis och säkra stora ekonomiska belopp.
11. "Go for the money". Utöka möjligheterna till förverkande av pengar eller egendom vid allvarlig brottslighet som knarkbrott, människohandel, samt förmögenhetsbrott och utpressning. Penningtvättslagstiftningen måste skärpas.
Du kan läsa hela rapporten, Vässade polisverktyg mot den organiserade brottsligheten, här.
Läs från Svenska Narkotikapolisföreningens (SNPF) konferens
Örebro SNPF: Rikspolischef Stefan Strömberg
Örebro: Rikspolischefen: Narkotikabekämpningen är en av våra viktigaste uppgifter
Läs också:
Systemhotande brottslighet i Sverige 2004
Organiserad brottslighet i Sverige 2005
Utpressning relaterad till organiserad brottslighet
Medlemskap i kriminellt gäng bör bli brottsligt
Kampen mot organiserad brottslighet skärps
Bodström har förstått vad det handlar om
Torgny Peterson