Örebro: Rikspolischefen: Narkotikabekämpningen är en av våra viktigaste uppgifter

Rikspolischefen Stefan Strömberg konstaterade att polisen bedriver ett aktivt arbete mot narkotika och att det arbetet ska förbättras. Antalet beslag av narkotika och de som lagförs har ökat sedan 2000. Vi är övertygade om att flera av stöldbrotten har minskat som ett resultat av vårt arbete mot narkotika, sa Strömberg. 

En viktig del är det brottsförebyggande arbetet,  som vi inte själva klarar av. Vi måste samverka med kommuner, skolor och andra aktörer. Vi måste bli bättre på det vi gör. Vi måste kunna bekämpa narkotikan i alla led. Det som bekymrar mig mest är att det är så ojämna resultat på olika håll.
   

Strömberg berättade att polisen nu kommer att arbeta fram nationella, enhetliga metoder för att bekämpa narkotika på alla nivåer i samarbete med bland annat Brå, tull och åklagarmyndigheter. Målet är att detta ska vara klart för att sedan sättas i sjön 2008.  

Polisen ska också utveckla insatser mot ungdomar när det gäller arbetet mot narkotika och där utgör polisen i Skåne en förebild, sa Strömberg. 

Polisens underrättelsemodell innebär att all verksamhet ska vara planlagd, stödd på bland annat underrättelser. 

Arbetet mot organiserad brottslighet intensifieras genom ett samordnat utnyttjande av alla våra resurser.  I Skåne planeras sålunda en insats mot tongivande personer inom cannabishanteringen
, berättade Strömberg. 

Ytterligare ett steg är att se till att de kriminella inte får ekonomisk vinning av sin verksamhet. Samhället får inte vara tandlöst för att komma åt den ekonomiska vinningen. Här utgör Storbritannien en förebild
, avslutade Strömberg. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0