'Operation Pole Star'

image332

Kommer du ihåg det stora narkotikabeslaget på Island i 'Operation Pole Star'? Oavsett vilket så vet de flesta inblandade vad de kommer att ägna sig åt de närmaste åren.


Efter sex månaders spaning beslagtogs tiotals kilo narkotika i Fáskrúdsfjördur på Island den 20 september förra året och i början av det här året åtalades sex personer för olika inblandning i hanteringen. En av de åtalade, en man i 20-årsåldern, anklagades då för att ha organiserat smugglingen och beordrat de övriga att utföra diverse uppgifter som att packa narkotikan, transportera den, ta emot den och förvara den. De åtalade erkände sig delaktiga i smuggling av cirka 40 kilo narkotika (24 kilo amfetamin och resten ecstasy) på en yacht till Fáskrúdsfjördur.


I februari kom så domarna.


Einar Jökull Einarsson dömdes till 9½ års fängelse för att ha organiserat smugglingen.


De två som smugglade narkotikan från Norge till Island, Gudbjarni Traustason och Alvar Óskarson, dömdes till 7 år och 5 månader, respektive 7 år.


Marinó Einar Árnason, som skulle ta hand om narkotikan när den anlände till Fáskrúdsfjördur dömdes till 5½ år. Arnason skulle i sin tur överlämna narkotikan till Arnar Gústafsson som dömdes till 1 års fängelse.


Bjarni Hrafnkelsson som befanns skyldig till att ha tillverkat merparten av narkotikan i sin lägenhet i Köpenhamn dömdes till 1½ års fängelse.


Rättegången mot ytterligare en islänning, som sitter i fängelse på Färöarna, har börjat i dagarna.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0