Stort narkotikabeslag på Island i 'Operation Pole Star'

35181-148
Faskrudsfjordur ligger på Islands ostkust

Tidigt igår morse grep isländsk polis fem islänningar misstänkta för inblandning i insmuggling av narkotika till Island, meddelar Europol i Haag.


Ombord på en 30-fots segelbåt vid den lilla staden Faskrudsfjordur på Islands ostkust beslagtogs mellan 50 och 60 kilo av vad som misstänks vara amfetamin.


Under gårdagen genomfördes husrannsakningar och andra operativa insatser i Danmark, på Färöarna och i Norge. Hittills har två personer gripits i Danmark och en i Norge.


Utredningen, som gått under täcknamnet 'Operation Pole Star', har pågått under en längre tid under ledning av narkotikaroteln vid polisen i Reykjavik i samarbete med rikspolischefen och kustbevakningen och i samarbete med polismyndigheter i Danmark, på Färöarna, i Tyskland, Nederländerna och Norge. Koordinering av operationen har skett via den isländska sambandsenheten vid Europol i Haag.


Jag är glad över det positiva resultatet av den första isländska operationen utförd i samarbete med EU,  som visar att investeringen i en isländsk sambandsman vid Europols högkvarter lönar sig, konstaterar Islands rikspolischef Haraldjur Johannessen.


Chefen för Europol, Max-Peter Ratzel, är också nöjd med den framgångsrika operationen. Narkotika är ett av våra främst prioriterade arbetsområden och det är mycket positivt att se att ett av nätverken bakom insmuggling av narkotika till Island nu förstörts efter ett intensivt och förtroendefullt samarbete mellan polismyndigheter inom och utanför EU, säger Ratzel.


Sedan 2001 har Island ett samarbetsavtal med Europol. Avtalet gör det möjligt att utväxla personuppgifter, specialister, strategiska underrättelserapporter, generella rapporter och information om mer allmän karaktär. Avtalet gör det ocksdå möjligt för isländsk polis att delta i utbildning och också att få råd och stöd under enskilda operationer.


Vill du testa din förmåga att förstå isländska kan du göra det här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0