Inte ett öre till maffian

Italienska Confindustria på Sicilien enades vid ett extrainkallat möte i Caltanisetta i lördags att fortsättningsvis inte betala ett öre i beskyddarpengar, sk pizzo, till maffian. De medlemmar som trots beslutet gör det kommer att uteslutas.

Initiativtagaren, Andrea Vecchio, verksam inom byggbranschen, konstaterar bland annat i ett brev till Romani Prodi, att Così non si può vivere (man kan inte leva så här) och syftar på det ohållbara i att leva i ett system där maffian försöker styra medborgarnas verksamhet genom att ta ut ´avgifter´ (pizzo), som ligger på cirka 500 kronor för små affärsverksamheter, 4000 kronor per månad för detaljhandlare och på cirka 5 200 kronor per månad för restauranger och hotell. Byggarbetsplatser betalar mellan två och fyra procent baserat på värdet, medan konstruktionsföretag betalar i genomsnitt cirka 150.000 kronor per byggnadplats. 

Vecchio själv mottog fyra dödshot under lika många dagar på grund av uteblivna ´avgifter´ då han kom tillbaka från semester. 

Vecchios initiativ, som för övrigt har stöd från det nationella Confindustria, är unikt även om det redan finns initiativ med avsikt att bekämpa maffian.  

I ett uttalande efter helgens initiativ från den sicilianska byggbranschen säger Italiens premiärminister Romano Prodi att initiativet från italienska Confindustria är ett gott exempel. Prodi tillägger i uttalandet att kampen mot maffian kan bara vinnas genom en reaktion från det civila samhället. 

Det kan tilläggas att det sistnämnda gäller för Sverige också. 

Läser du italienska kan du läsa mer, bland annat i Corriere della Sera

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0