Folket mot maffian – en ny epok i kampen mot organiserad brottslighet

Fredag 5 maj händer för första gången något som kan betraktas som fullkomligt unikt i arbetet mot maffian på Sicilien.

105 affärer och företag har gått ihop för att visa att man vägrar betala så kallad ’pizzo’, utpressningspengar till Siciliens Cosa Nostra.

Viljan att engagera sig i arbetet mot den organiserade brottslighet som maffian ägnar sig åt på Sicilien har tilltagit i samma takt som gripande och nya avslöjanden om ’bossarnas boss’, Bernardo Provenzano, kommer till allmänhetens kännedom.

Visst har affärer, företag och enskilda individer tidigare gått samman för att ta upp kampen mot den utpressnings-/beskyddarverksamhet som maffian ägnar sig åt som en del av sin parasiterande verksamhet, men aldrig tidigare har en sådan vilja och beslutsamhet att samordna de folkliga engagemanget mot maffian varit så starkt som nu.Anti-maffiastämningar bland människor på Sicilien har alltid funnits men av rädsla för konsekvenserna har maffian alltid lyckats behålla övertaget.

29 augusti 1991 kan ses som embryot till det som händer idag. Då mördades skräddaren Libero Grassi efter att uttalat sig om maffians utpressningsmetoder.

Till och från har sedan försök gjorts att mobilisera flera människor mot maffians verksamhet och inte minst studenter har spelat en viktig roll. I november förra året marscherade studenter från södra Italien, och studenter som kommit från andra delar av Italien, i staden Locri i Kalabrien i södra Italien för att visa sin avsky för de metoder som använts, bland annat ett tjugotal mord, av den ’lokala’ maffiaklanen ’Ndrangheta.

På Sicilien bildades den folkliga, anti-maffiaorganisationen, ’Addiopizzo’ (farväl till utpressning) för ett par år sedan. Därifrån och fram till idag har engagemanget för att visa att man fått nog av maffians metoder resulterat i att 105 affärer och företag anslutit sig till arbetet mot maffian.

Organisationen har också sammanställt en lista som när detta skrivs har 7,300 konsumenter som förbundit sig att endast handla i affärer eller utnyttja företag som inte viker sig för maffians krav på pengar.

Nu på fredag arrangerar ’Addiopizzo’ en stor demonstration i en av Palermos äldsta delar, Kalsa, som är ett välkänt ’maffianäste’.

Du kan läsa allt om kampanjen på italienska här . Kortfattad information på engelska hittar du här, där du också kan ge ditt stöd för kampanjen.

Något för svenska förhållanden?

Eftersom journalister på svenska och skandinaviska TV-kanaler, Sveriges Radio och i de större dagstidningarna regelbundet läser den här bloggen hoppas jag att det italienska initiativet uppmärksammas i respektive länders media.

Läs också
Maffian på universitetet
Dags för rättegång för ’ärans man’

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0