Maffian på universitetet

Maffian eller snarare olika maffiagrupperingar intresserar en bred allmänhet – alltifrån BMW-åkande ynglingar på socialbidrag i 20-årsåldern, via ’snabba-klipp-grupper’ till kanske mer seriösa studenter av fenomenet maffia.

Det är just studenter det här handlar om för nu kan, sedan förra året, intresserade juridikstudenter delta i utbildning om maffian, dels vid juridiska fakulteten vid Università di Roma Tre, och från och med i år också vid universitetet i Rimini. Kurserna startar nu i mars.

Den tidigare parlamentsledamoten för Partito Comunista Italiano, tillika historiker och välrenommerad expert på maffiarelaterade frågor, Enzo Cicone, är ansvarig för kursen.

Om du inte vill, kan eller får delta i kursen kan du ändå skaffa dig ytterligare kunskaper om Cosa Nostra (den sicilianska maffian), Camorran (maffian i Kampanien), ’Ndrangheta (Kalabrien) eller Sacra Corona Unita (Puglien).

De två bästa böckerna, på svenska i ämnet, är Maffia av Tomas Lappalainen och den senare utgivna Maffians värld – Historien om Cosa Nostra av Maud Webster.
På engelska finns det ett lättillgängligt, om än omfattande (485 sidor), verk av John Dickie, A history of the Sicilian Mafia – Costa Nostra. Den intresserade kan få ytterligare tips.

Är du intresserad av ’maffiakursen’ i Italien och vill ha mer information om den skickar du ett email till [email protected]

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0