Tyska erotiska tjänsteutövare irriterade

Tyska erotiska tjänsteutövare* verksamma i landets förrättningscontainrar** är mäkta irriterade på Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell. Tjänsteutövarna anser att han genom sina uttalanden försvårat deras arbetsvillkor så allvarligt att tjänsteutövarnas fackförening, Doña Carmen, med säte i Frankfurt, skickat en inbjudan till Lagrell där inte bara han utan också alla spelarna och tränare Lagerbäck välkomnas till en guidad visning av en förättningscontainer.

I brevet skriver organisationens representant Juanita Henning bland annat att man genom olika presskriverier fått uppgifter om att herr Lagrell i samband med VM i fotboll 2006 personligen garanterat att inga medlemmar av det svenska VM-landslaget ska beträda någon ”bordell” under VM i Tyskland.

Och vidare: ”Som en organisation som tillvaratar de prostituerades sociala och politiska rättigheter, beklagar Doña Carmen ert offentliga ställningstagande. Vi betraktar det som överilat och möjligen ägnat att försämra anseendet av köp och försäljning av sexuella tjänster. Vi föreställer oss att detta inte alls var er avsikt och att ni, i ett land där köp av sexuella tjänster är straffbara, står under visst officiellt tryck och därför måste inta en avvisande hållning…”

Efter detta kommer sedan förslaget om själva besöket som, enligt Doña Carmen, skulle ge svenskarna förstahandsinformation på plats. ”I anslutning till detta finns det möjlighet för er, inom ramen för en bordellvisning som vi erbjuder er, att skaffa en egen bild av bordeller. Eftersom Doña Carmen redan genomfört offentliga bordellvisningar flera gånger, bland annat inom ramen för de evangeliska kyrkodagarna, skulle ert deltagande [i en sådan bordellvisning] möta förstående också i den svenska offentligheten”.

I brevet påpekar man också att bordellvisningen inte förpliktigar till något köp av sexuella tjänster.

Jovisst – skicka Lagrell, Lagerbäck och grabbarna på bordellvisning som intellektuell uppvärmning inför VM! Man undrar var tjänsteutövarna får allt ifrån men – å andra sidan – business is business och Doña Carmen vill självklart inte att några svenskar ska förstöra deras lukrativa affärsverksamhet.

Mig veterligen har inbjudan till offentligt bordellvisning inte accepterats. I vart fall inte under den här veckan då hela det inbjudna gänget under stort ståhej laddar upp inför VM på Gotland där det är extremt ont om offentliga bordellvisningar.

27 april kom EU:s justitieministrar överens om gemensamma insatser mot människohandel i samband med internationella evenemang. Överenskommelsen är en följd av att justitieminister Thomas Bodström tog upp frågan med sina ministerkolleger i Bryssel i februari sedan det kommit rapporter om en befarad ökning av antalet prostituerade i Tyskland under fotbolls-VM i juni.

Överenskommelsen 27 april innebär bland annat:

  • att ministrarna ska arbeta för att skärpa de straffrättsliga reglerna för människohandel för att effektivisera brottsutredningar och för att stärka skyddet för brottsoffer, framför allt barn.
  • att EU-länderna bör vidta åtgärder för att minska efterfrågan av sexuella tjänster i samband med internationella evenemang.
  • att ett polissamarbete kan påbörjas omedelbart för att bekämpa människohandel vid internationella evenemang som fotbolls-VM.
I anslutning till mötet ordnade Thomas Bodström också en diskussion med företrädare för Europaparlamentet och vissa medlemsstater som engagerat sig i frågan om människohandel. Thomas Bodström tog bland annat upp kopplingen mellan människohandel och prostitution där han pekade på de positiva effekterna av den svenska sexköpslagen.

"Jag är otroligt nöjd med dagens resultat. En process som vanligtvis tar två år har denna gång tagit två månader. Sverige kommer att sända poliser till Tyskland under fotbolls-VM, för att på plats bidra med informations- och erfarenhetsutbyte om människohandel. Men det är också viktigt att frågan fått så stor uppmärksamhet runt om i världen. Det påverkar i sig attityden till sexköp och prostitution oerhört mycket", sa justitieminister Thomas Bodström efter mötet i Bryssel.

Utfallet av mötet i Bryssel har naturligtvis inte gjort de erotiska tjänsteutövarna mindre oroliga och som grädde på moset genomförde den tyska polisen för ett par veckor sedan (10 maj) razzior på 19 bordeller och i 110 privata lägenheter.

Det är positivt om den tyska verksamheten får sig en rejäl knäck, inte bara under fotbolls-VM. Det är lika positivt att Norge, Finland och Estland funderar över om det inte är dags att kriminalisera de som handlar av tjänsteutövarna.

Samtidigt som tyska Doña Carmen ställer sig helt oförstående till den svenska inställningen och varför inte fotbollsälskare också ska kunna älska bordeller, planerar man nu i Malmö, inom ramen för Kast-projektet (Köpare av sexuella tjänster) arbete med att försöka hjälpa personer som köper sex. (I Göteborg startade Kast 1997 och verksamheten finns också i Stockholm).

* erotisk tjänsteutövare = prostituerad, hora

** förättningscontainer = bordell

Läs också:
Män med sexköparproblem – det finns hjälp
Människosmuggling förekommer i nästan alla länder
Förslaget om VM-bojkott hotar männens identitet

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0