Mandom, mod och morske män - om anabola androgena steroider

Tommy Moberg och Gunnar Hermansson har författat boken 'Mandom, mod och morske män - Anabola androgena steroider - medicinskt, rättsligt och socialt'.

Tommy Moberg är socionom och doktorand på Göteborgs Universitet (institutionen för socialt arbete) och expert i frågor kring ungdom, dopning och missbruk. Tommy har lång erfarenhet av samtalsbehandling för barn och ungdomar inom bl a narkomanvård. Därutöver handleder och utbildar han på högskola, inom skola, socialtjänst och sjukvård mm.

Gunnar Hermansson är kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen och ansvarar sedan 1994 för Rikskriminalpolisens kartläggning av missbruk och illegal handel rörande anabola steroider och andra läkemedelsdroger, både nationellt och internationellt.

I en introduktion av boken konstaterar man att missbruk av anabola androgena steroider (AAS) idag är mer utbrett än någonsin i det svenska samhället och AAS-preparaten säljs på en ständigt växande illegal marknad. Att tala om ett samhällsproblem är ingen överdrift i sammanhanget men våra styrande politiker har under många år undvikit AAS-frågan. Vi saknar sedan länge en samhällsdebatt om detta dolda missbruk som direkt och indirekt är mycket resurskrävande bl a inom sjukvården och rättsväsendet.

Allt fler män, och numera också kvinnor, söker sig idag till sjukvården för att få hjälp och behandling för fysiska och psykiska besvär relaterade till missbruk av anabola steroider.

Vidare är sambandet mellan AAS-missbruk och och våld numera ett vedertaget faktum, men mörkertalet är stort. I de flesta fall av gatuvåld eller våld mot kvinnor utreds inte en eventuell koppling till AAS-missbruk. 

Nyckelorden är kunskap och insikt. Boken 'Mandom, mod och morske män' belyser på 384 sidor ingående AAS-problematiken ur tre olika samhällsperspektiv - medicinskt, rättsligt och socialt.

Ur innehållet:
* effekter och bieffekter
* fysiska och psykiska hälsorisker
* AAS-missbrukets effekter på hjärnan
* AAS och beroende
* AAS som psykoaktiv drog
* behandling av steroidmissbrukare
* missbrukssituationen
* den illegala AAS-marknaden
* preparatkännedom
* våldsbrottslighet
* vem blir steroidmissbrukare
* preventivt arbete

I boken presenteras också några nationellt och internationellt genomförda och pågående forskningsprojekt.

Boken är avsedd att tjäna som en kunskapskälla om ett samhälls- och folkhälsoproblem som idag berör allt fler människor, såväl privat som i arbetslivet.

Du kan beställa boken, som kostar 282 kronor (exkl frakt och moms) genom att faxa, maila eller posta din beställning till

Media huset i Göteborg AB
Marieholmsgatan 10 c,
415 02 Göteborg

fax: 031-848682
mail: [email protected]
tel: 031-7071930

Läs också:
Ökade insatser mot dopning
Styvpappa åtalas för mord

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0