Ökade insatser mot dopning

Regeringen har beslutat att ge den nationelle narkotikasamordnaren i uppdrag att förstärka insatserna mot dopning. Samordnaren,Björn Fries, ska bland annat genomföra insatser för att begränsa både utbudet och efterfrågan av dopningsmedel. Bakgrunden är att regeringen i den nationella handlingsplanen mot narkotika pekade ut dopning som ett område där ytterligare insatser krävs.

Fries ska arbeta med att förbättra samarbetet mellan olika myndigheter och mellan myndigheter och organisationer.  Han ska samverka med berörda departement, myndigheter, kommuner, frivilligorganisationer och föreningslivet i övrigt. Kunskaper och erfarenheter från Dopingjourens verksamhet ska också tas tillvara i detta arbete.

”Dopning används både inom idrotten och av missbrukare som blandar dopningspreparat med alkohol eller droger. Det kan få förödande följder, med misshandel och andra våldsbrott. Samhället måste därför bli bättre på att förebygga och motverka dopningen”, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson.

”Den senaste tidens våldsdåd med förövare som varit påverkade av dopningspreparat i kombination med alkohol eller narkotika visar på behovet av förbättrade samhällsinsatser. Min ambition är att ta ett helhetsgrepp om problematiken med missbruk av dopningsmedel. Ett första steg är att ge resurser till forskningen för att få bättre kunskaper om missbrukets konsekvenser och omfattning”, säger Fries.

Björn Fries välkomnar också regeringens aviserade snabböversyn av lagstiftningen för dopningsbrott och är inte främmande för en förändring i straffskalan. ”Det är inte omöjligt att det behövs en skärpning av lagen för att få en mer kraftfull bekämpning av dopningsbrotten”, säger Björn Fries.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0