Isobel, Hanne och knarket

Samma ledarskribent i Expressen som författade förra veckans skröna om att alkohol är farligare än hasch är i farten igen. Den här gången är hon grinig på polismyndigheten i västra Götaland och det faktum att polisen i Göteborg ägnar sig åt att jaga några stackare som använt kokain. 

Isobel skriver i Expressen att ” Kokain är en rätt läskig drog. Den är vansinnigt beroendeframkallande och till skillnad från exempelvis cannabis, men i likhet med alkohol, kan den göra användaren aggressiv. Men de berörda friidrottarna var inte aggressiva. De verkar, helt fredligt, ha tagit några linor på en fest.” 

Peace – sisters and brothers – peace! Det förefaller som om Isobel tycker att det är OK att använda kokain ”helt fredligt”. Hon behöver uppenbarligen skolas i narkotikapolitiska frågor och hon är inte ensam. Det finns en faslig massa tyckare i journalistkåren och dessa tillsammans med aktiva användare av narkotika får det att låta som om det är ungefär lika ofarligt att använda narkotika som att peta i sig ekologiskt odlade morötter. Expressen aktar sig noga för att referera vad forskning i dag faktiskt vet om narkotika och narkotikamissbruk. Istället väljer man att låta Isobel svepa iväg och en icke namngiven person i Göteborg stolt tala om hur enkelt han kan fixa kokain på fem minuter – då har man inte mycket att vara stolt över. En kvasipolitisk touch får det hela genom att man låter partiledaren för Unika partiet, sannaingssägaren med erfarenhet - Linda Rosing - i tabloidpressen meddela att en förklaring till användningen av kokain kan vara att man vill vara ’cool’. Ska bli intressant att se vilka politiska slutsatser Rosing och hennes kamrater i partiet drar av en sådan insikt.    

I Dagens Nyheter skriver Hanne Kjöller under rubriken ’Populistpoliser med kändisar som polertrasor’ att ”De långtgående växlar som dras på historien i Göteborg är just långtgående. Men tillslaget betyder ingenting för friidrotten och heller ingenting för arbetet mot dopning. Däremot betyder en fällande dom förstås allt för de individer som möjligen satsat på en karriär inom antidopnings-sfären.” Tillslaget hade inte betytt något om det inte getts uppmärksamhet, men uppmärksamheten har gjort att tillslaget kommer att betyda mycket såväl i debatten om friidrotten som för arbetet mot dopning, vilket enkelt kan konstateras om man studerar media sedan händelserna i Göteborg. Kanske är det i det sammanhanget dags för en och annan populistjournalist fräscha upp och polera eventuella narkotikapolitiska kunskaper.   

Klas Friberg, chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland kommenterar i dagens Expressen, under rubriken ’Rätt att ingripa mot knarkande kändisar’, gjorda ingripanden i Göteborg och konstaterar bland annat att ” Ledarna [ i Expressen och Dagens Nyheter] tycks bygga på bristande kunskap om vad som faktiskt hänt i Göteborg, samt på okunskap om skillnaden på lagstiftande och verkställande makt i Sverige.” Är det enda skälet eller finns det andra? 

Läs också:
Dåliga vetenskapliga kunskaper om droger hos Expressen
Spanarna på Avenyn
Populistpoliser med kändisar som polertrasor
Rätt att ingripa mot knarkande kändisar 

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Backis

Det är väl bra att man kan föra en debatt i media? Eller gillar den restriktvia sidan munkavel på media ala Nils beijerot?

2006-08-18 @ 09:12:50
Postat av: Torgny Peterson

Alldeles utmärkt att debatten kan föras i media. Ju mer sådan debatt, desto bättre.

Torgny Peterson

2006-08-18 @ 10:24:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0