Till salu: 616 apotek

Efter beslut av regeringen kommer 616 av de nuvarande 946 apoteken att säljas ut. Utförsäljningen påbörjas redan nu i maj.


Den 29 april fattade riksdagen beslut om omregleringen av apoteksmarknaden. Det innebär att det statliga apoteksmonopolet upphör från den 1 juli och att försäljningen av det som ska säljs till nya aktörer och småföretagare kan inledas. Apoteket Omstrukturering AB (OAB) som har regeringens uppdrag att leda försäljningen har nu fattat beslut om vilka av Apoteket AB:s apotek som ska säljas.


Totalt kommer cirka 466 apotek att säljas till stora och medelstora köpare och 150 apotek att föras över till ett statligt ägt småföretagsbolag för att sedan erbjudas småföretagare. Totalt finns det 946 öppenvårdsapotek inklusive 15 nytecknade kontrakt för apotek som ska öppnas efter 31 mars 2009.

Urvalet av vilka apotek som ska säljas till privata köpare har gjorts med utgångspunkten att skapa förutsättningar för ökad tillgänglighet, förbättrad service och en effektiv konkurrens på apoteksmarknaden över hela landet. Vissa justeringar av urvalet kan komma att göras.


466 apotek till stora köpare

De cirka 466 apotek som kommer att säljas till större köpare delas in åtta grupper i storleksordningen 10 till ca 200 apotek. Bland de intressenter som OAB har haft inledande kontakter med finns både svenska och utländska företag. Bland intressenterna finns såväl företag inom apoteksbranschen, riskkapitalbolag som andra aktörer.


150 småföretagarapotek

I enlighet med riksdagens beslut ska högst 200 apotek överföras till ett nyinrättat statligt bolag. OAB har alltså beslutat att lägga 150 apotek i detta bolag. Majoritetsägandet i de 150 apoteken kommer att erbjudas småföretagare. Bolaget ska erbjuda service och stöd, bland annat avseende fundamentala funktioner som, inköp, IT och marknadsföring. Statens ägarandel i detta företag kan på sikt komma att upphöra helt.


Komplett lista över vilka apotek som ska säljas finns här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0