Sverige mot narkotika 2009

Den 13 -14 maj genomfördes konferensen Sverige mot narkotika för åttonde gången och den engagerar många. I år var 1 100 deltagare på plats i Örebro. Konferensprogrammet var genomtänkt och blev en succé.  Bland föreläsarna sågs bland andra vår folkhälsominister, Maria Larsson, vars tal var väldigt uppskattat.


Jag är övertygad om att det är riktigt att se narkotika som ett folkhälsoproblem i likhet med exempelvis alkohol och tobak. Antalet akuta dödsfall där narkotika finns i kroppen uppgår till mellan 200 och 300 årligen. En stor del handlar om olycksfall eller självmord. I yngre åldersgrupper är antalet dödsfall på grund av narkotika fler än de som sker i trafiken.


Beröringspunkterna mellan narkotika och alkohol- samt tobaksfrågor är flera.


Tobak, alkohol och narkotika är varandras bästa vänner. Internationella jämförelser visar att dessa droger samverkar: hög konsumtion av en drog i ett land innebär hög konsumtion också av övriga droger. Därför är det viktigt att samordna de förebyggande insatserna.


Tillgängligheten har mycket stor betydelse. En restriktiv narkotikapolitik som stöds av lagstiftning är precis som en restriktiv tobaks- och alkohollagstiftning effektivt för att begränsa negativa effekter på folkhälsan.

Effektiv tillsyn och en bra utbildning av krogpersonal som förbättrar krogmiljön innebär också att man både minskar alkoholrelaterat våld och försvårar narkotikahandel.


Insatser mot langning, exempelvis polisens arbete enligt den så kallade Kronobergsmodellen mot langning till ungdomar är också en narkotikaförebyggande insats.


Det finns inga enkla lösningar på narkotikaproblemet - vägen ut är långsiktiga förebyggande insatser. Åtgärder som minskar tillgängligheten måste kombineras med åtgärder som minskar människors sårbarhet och ökar möjligheten att ta sig ur ett beroende.


Statens folkhälsoinstitut har numera ansvaret för en stor del av de arbetsuppgifter som tidigare legat på Alkoholkommittén och Mobilisering mot Narkotika. Det innebär att institutet har ett övergripande ansvar för det förebyggande arbetet mot narkotika liksom det mot alkohol, tobak och dopning.


Tack alla ni som satsat tid och kraft på att göra Sverige Mot Narkotika till ett angeläget arrangemang . Nästa gång, 2010 ses vi i ett nytt sammanhang, men minst lika angeläget. Då ingår narkotikafrågorna i en ny stor ANTD-mässa. Narkotikafrågor och Sverige Mot Narkotika blir alltså tillsammans med alkohol, tobak och dopning delar i den nya ANTD-mässan i oktober 2010.


Väl mött!


Sarah Wamala

Generaldirektör

Folkhälsoinstitutet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0