Bluffkriget mot narkotika



Idag publicerar den brittiska tankesmedjan Centre for Policy Studies (CPS) rapporten Bluffkriget mot narkotika där man exponerar den brittiska regeringens misslyckade narkotikapolitik.


Regeringen har vid upprepade tillfällen deklarerat att man utkämpar ett krig mot narkotika, men Kathy Gyngell visar att det har varit ett bluffkrig i den rapport som offentliggjordes idag. Storbritannien har idag en mycket liberal narkotikapolitik - en av de mest liberala i Europa. Både Sverige och Nederländerna, trots populära missuppfattningar, närmar sig problemet mer strikt, konstaterar CPS i ett pressmeddelande, och dessutom betydligt färre problem med narkotika.   


Storbritannien står inför en allt större och fördjupad kris. Under de senaste 10 åren har användningen av Class A-droger och "problematisk användning" ökat dramatiskt och användningen av narkotika har spridit sig till landsbygsområden och åldern för barns introduktion till narkotika har sänkts. 41% av 15-åringarna och 11% av 11-åringarna har använt narkotika. Drogrelaterade dödsfall fortsätter att stiga och är betydligt högre än det europeiska genomsnittet. Storbritannien har 47,5 dödsfall per 1 miljon invånare (i åldrarna 15-64 år) jämfört med 22 i Sverige och 9,6 i Nederländerna. Det finns mer än tio "problematiska" användare per 1 000 personer i den vuxna befolkningen, jämfört med 4,5 i Sverige eller 3,2 i Nederländerna.


Kathy Lyngell, som författat rapporten, visar hur Labours narkotikapolitik har tagit en ny riktning. Dess nya harm reduction (skademinskning) strategi med mål att sänka kostnaderna för den "problematiska" användningen av narkotika.


Fokus har ändrats från att bekämpa alla illegala droger till de problem som "problematiska" användare har. Cannabis nedklassificerades [men har sedan uppklassificerats igen - min anm].


Utgifterna för behandling med metadon tredubblades mellan 2003 och 2008. Målet med behandling för de som begått narkotikabrott var inte längre abstinens utan hur de skulle kunna hantera sitt missbruk i syfte att minska risken för nya brott.


I praktiken innebar detta förskrivning av metadon. Men denna harm reduction-hantering har misslyckats och har fångat 147 000 personer i statasfinansierat (huvudsakligen) metadonberoende.


Narkotikamarknaden i Storbritannien uppskattas vara värd 5 miljarder pund årligen. Som en jämförelse lägger regeringen bara ut 380 miljoner per år - eller 28% av hela narkotikabudgeten - i försöken att kontroller tillgången på narkotika (över 800 miljoner pund spenderas på behandlingsprogram och åtgärder för att minska drogrelaterad brottslighet.


Totalt fem båtar patrullerar landets cirka 1250 mil långa kuststräcka.


Antalet registrerade britt för import, överlåtelse och innehav av illegala droger har minskat de senaste tio åren. Samtidigt har beslag av alla droger minskat och priserna fallit till rekordlåga nivåer.


Mängden heroin, kokain och cannabis som har beslagtagits har minskat med respektive 68%, 16% och 34%.


I rapporten konstaterar författaren att både Sverige och Nederländerna har en mer heltäckande och effektiv narkotikapolitik.


Du kan läsa mer här och rapporten i sin helhet här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0