Alkohol- och narkotikafri graviditet

Socialdepartementet har tagit fram en departementspromemoria (Ds 2009:19) för att utveckla insatser för gravida kvinnor med missbruksproblem. Syftet är att de ska få vård tillräckligt tidigt för att graviditeten ska bli alkohol- och drogfri.


Tre miljoner kronor till metodutveckling

Regeringen föreslår en satsning på tre miljoner kronor under 2010 till kunskapsuppbyggnad och metodutveckling. Mer kunskap om förekomst av skador som barnet fått under graviditeten, på grund av moderns missbruk, behövs. Diagnossättande och metodutveckling inom sjukvården behöver stärkas.


Vården av gravida missbrukare

Inom ramen för regeringens s k Riskbruksprojekt har metoder utvecklats för tidig upptäckt av risk- och missbruk under graviditet. Det framgångsrika arbetet behöver fortsatt utvidgas. Även verksamheten vid Statens institutionsstyrelser (SiS) behöver utvecklas och anpassas för vård av gravida missbrukare.


Vård mot personens vilja

Frivillighet är bästa grunden för att vård och behandling av missbruk ska bli framgångsrik. Riskbruksprojektet har visat att nästan alla gravida slutar med sitt alkoholbruk och missbruk på frivillig väg. Men när ett omfattande missbruk föreligger och vård på frivillig väg inte räcker till, är det viktigt, för både hälsan hos det väntade barnet och den gravida kvinnan att möjlighet tillskapas att kunna vårda med tvång. Promemorian understryker att det ska vara en sista, yttersta utväg och att det främst ska motivera till frivillig vård.


Remisstiden pågår till 14 augusti.


Föreslagna förändringar föreslås träda ikraft den 1 juli 2010.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0