Ny studie visar på riskfylld användning av cannabis OCH alkohol



I en artikel, Under double influence: Assessment of simultaneous alcohol and cannabis use in general youth populations, i Drug and Alcohol Dependence, redovisar norska forskare en studie av ungdomars användning av cannabis och alkohol, och de konstaterar att användningen av cannabis är mer oroande än vad man hittills antagit eftersom cannabis i allt större utsträckning används i kombination med alkohol.


Forskning visar att samtidig användning av cannabis och alkohol kan vara mer än dubbelt så riskabel som användning av drogerna var för si,g och vår forskning visar att det oftast är cannabis som används tillsammans med alkohol, säger Hilde Pape från SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning).


Tillsammans med kollegor har Pape analyserat data från två stora studier av skolungdomar. I den ena studien, som omfattade mer än 14 000 norska 14-20-åringar, uppgav sju procent att de hade använt alkohol och cannabis samtidigt under den senaste tolv månaderna.


Också i den andra undersökningen, som omfattande 15-16-åringar i 35 europeiska länder, hade merparten cannabisanvändare använt cannabis i kombination med alkohol.


Våra resultat tyder på att de två drogerna har en tendens att komplettera varandra. I så fall kan man förvänta sig att effektiva åtgärder mot alkoholkonsumtion bland tonåringar också kan bidra till att minska ungas användning av cannabis, säger Pape.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0