Spelproblem drabbar också anhörigas hälsa

En bortglömd grupp i spelfrågor är anhöriga till personer med spelproblem. Många drabbas av en ökad stress och oro, var tionde anhörig anger att de får sömnproblem. Det visar en sammanställning över samtal till den nationella Stödlinjen.


Jag ringer till er för nu vet jag inte längre vad jag ska ta mig till. Min man spelar och ljuger om det och jag börjar förstå att det nog varit så länge.

Så berättar en anhörig som ringt till den Nationella stödlinjen för spelare och deras anhöriga, 020-81 91 00. I


Stödlinjens årsrapport för 2008 uppmärksammas anhöriga till personer med spelproblem särskilt.


Anhöriga till personer med spelproblem är förlorare utan att de ens har varit med och spelat. I debatten om spelberoende glöms de ofta bort, säger Carolina Nordlinder, utredare vid Spelberoendeprojektet, Statens folkhälsoinstitut.


För första gången sedan 2004 minskar andelen som uppger poker på Internet som den huvudsakliga spelformen som man har problem med, från 30 till 24 procent. Kasinospel på Internet ökar däremot med två procentenheter jämfört med 2007. Vegas är åter det vanligaste problemspelet, 30 procent av de som uppgett problemspel har problem med Vegas.


Stress, oro och ångest är de vanligaste problemen som anhöriga uppger på frågan om vad den anhöriges spelande betyder för deras hälsosituation. Den stora gruppen anhöriga som vänder sig till Stödlinjen är föräldrar och partners. Många anhöriga anger också ekonomiska problem som en följd av överdrivet spelande. Vanliga sociala följder är försämrade familjerelationer och hot om separation eller separation.


Förutom Stödlinjen finns det hjälp att få vid Statens folkhälsoinstituts öppenvårdsverksamhet för spelberoende i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessa erbjuder kurser för anhöriga till spelberoende. På ett tjugotal orter finns det självhjälpsföreningar för spelberoende och anhöriga. Utöver det finns enstaka behandlingshem med verksamhet för anhöriga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0