Läkemedelsindustrin har för stort inflytande

Läkemedelsindustrin har för stort inflytande och det är nödvändigt att den slutar med att försöka påverka läkare, patienter, forskning och den breda allmänheten, konstaterar RVZ (Raad voor de Volksgezondheid & Zorg) i Nederländerna i en rapport som publicerades idag.


RVZ påpekar vidare att man måste åstadkomma större genomlysning av verksamheten för att förhindra eventuella intressekonflikter. Om inte läkemedelsindustrin klarar av detta på egen hand bör ny lagstiftning komma ifråga, säger RVZ i rapporten.


RVZ pekar i rapporten också på det faktum att läkemedelsindustrin går alltför långt i sina försök att påverka forskningen och menar att forskare alltid ska meddela om läkemedelsindustrin bidragit med pengar till forskningen.


Rapporten hukar inte för några frågor och pekar bland annat på kopplingen mellan läkemedelsindustrin och olika patientorganisationer och konstaterar att tillverkarna också påverkar patientorganisationerna, inte bara genom sponsoring utan också genom krav på att deras produkt(-er) prioriteras.


Läkemedelsindustrin kritiseras också för att den inte producerar de mediciner som behövs och att den är mer intresserad av företagsintressen än samhällsintressen.


Den intresserade kan läsa hela rapporten, Farmaceutische industrie en geneesmiddelengebruik, här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0