Brottsanmälningar 2008 - Bedrägeri- och skadegörelsebrott ökade mest 2008

Nu finns den preliminära statistiken över anmälda brott för 2008 tillgänglig, meddelar Brå (Brottsförebyggande rådet)


De anmälda brotten ökade totalt med 5 procent 2008 jämfört med året innan. Bedrägeri- och skadegörelsebrott står för det största bidraget till ökningen, medan bilbrott och fickstöld visar den största minskningen. Rån mot banker och butiker är brott som procentuellt sett ökat kraftigt under 2008.


Under 2008 anmäldes 1 372 000 brott till polis, tull, åklagare och Ekobrottsmyndigheten. Det är en ökning med 5 procent eller 68 300 brott jämfört med år 2007. Den volymmässigt största ökningen av antalet anmälda brott finns inom bedrägeri- och bidragsbrott, skadegörelse samt spanings- och kontrollbrott som narkotikabrott, och butiksstöld/snatteri. Tillsammans ökade dessa med 67 700 anmälda brott.


De anmälda brott som har den antalsmässigt största minskningen är bilbrott, fickstöld, cykelstöld och inbrott i kontor som tillsammans minskade med 25 500 anmälda brott.

  

Fler anmälda bedrägerier på Internet, färre bidragsbrott
Under 2008 anmäldes cirka 106 000 bedrägeri- och bidragsbrott, vilket är en ökning med cirka 52 procent jämfört med året innan. Nästan 40 procent av ökningen hänför sig till datorbedrägerier, bedrägerier med hjälp av Internet och kontokort och cirka 35 procent av ökningen till bluffakturor och övriga icke specificerade bedrägerier.


Bedrägeriverksamheten har i stort sett helt flyttat över till Internet-miljön. Det beror dels på att man enkelt når en stor krets av offer, dels på att allmänheten fortfarande inte känner tillräckligt stor misstänksamhet mot snyggt paketerade bedrägliga erbjudanden. Dessvärre är verkligheten sannolikt ännu dystrare än vad statistiken visar, eftersom vi vet att många bedrägerier via nätet aldrig anmäls till polisen, säger Anders Ahlqvist vid Rikskriminalpolisens IT-brottssektion.


Antalet bidragsbrott minskade däremot med 10 procent jämfört med året innan. 2007 gjordes särskilda insatser för att upptäcka bidragsbrott, främst bedrägerier mot Försäkringskassan, vilket slog igenom i statistiken.

  

Ökningen av anmälda skadegörelsebrott fortsätter
Skadegörelsebrotten ökade med 15 800 anmälningar, cirka 9 procent, under 2008 till totalt cirka 195 000 brott. Mest ökade klotter mot kollektivtrafik - det anmäldes 35 procent fler sådana brott än föregående år. Det är framför allt i Stockholms län som det anmäls klotter mot kollektivtrafik - länet står för 90 procent av alla anmälningar, vilket kan förklaras av att Stockholms lokaltrafik har nolltolerans mot klotter och polisanmäler nästan allt klotter.


Skadegörelse står för det näst största bidraget till ökningen av antalet anmälningar. Ökningen med 15 800 brott under 2008 motsvarar nästan en fjärdedel av ökningen av samtliga brott. De anmälda skadegörelsebrotten har ökat med 73 procent sedan 1999, den största delen av denna ökning har skett under de senaste två åren.


Bidragsbrott, skadegörelsebrott, snatterier och liknande är så kallade spanings- och kontrollbrott. Statistiken påverkas mycket av vilka insatser myndigheter och företag gör för att kontrollera och anmäla brott. Förändringarna inom dessa kategorier under 2008 är därför snarare en effekt av hur aktiva myndigheter och företag varit än ett mått på brottslighetens utveckling, säger Jan Andersson, generaldirektör på Brå.

  

Kraftig ökning av bank- och butiksrån
Under 2008 anmäldes 155 rån mot bank och kassaservice/postcenter. Det är långt mer än en fördubbling jämfört med föregående år (125 procent). Även butiksrånen ökar, under 2008 anmäldes totalt cirka 1 010 brott, vilket är 199 fler anmälningar (25 procent) jämfört med 2007. Antalet personrån har under samma period minskat med två procent.


Ökningen av rån mot banker och butiker är oroande. Även om det volymmässigt inte är så stora brottskategorier och relativt små förändringar får stort genomslag i statistiken så är det viktigt att uppmärksamma att det är de högsta noteringarna på tio år, både för bank- och butiksrånen, säger Jan Andersson, generaldirektör på Brå.

  

Bilbrotten fortsätter minska
Den brottstyp som står för den antalsmässigt största minskningen är bilbrott som minskade med cirka 19 300 brott (15 procent) under 2008. Sedan i början av 2000-talet har de anmälda bilbrotten gått stadigt nedåt, framför allt är det biltillgreppen som minskat. Sedan år 1999 har antalet biltillgrepp minskat med 58 procent och stölder ur och från motorfordon har minskat med 48 procent under samma period.

Andra anmälda brott som antalsmässigt minskat mycket under 2008 är fickstöld med 3 300 färre brott och cykelstöld med 1 270 färre brott under samma period.


Fakta: Statistik över anmälda brott

I statistiken över anmälda brott redovisas de brott som anmälts och registrerats av polis, tull, åklagare och Ekobrottsmyndigheten under perioden. Avgörande för om ett brott blir registrerat är dels möjligheten att upptäcka brottet, dels viljan att anmäla brottet.


Oftast är det utvecklingen av den faktiska brottsligheten som är intressant, men statistiken över anmälda brott visar endast en del av denna verklighet. För att få en bättre helhetsbild måste den därför kompletteras med andra källor, till exempel offer- och självdeklarationsundersökningar. Statistiken över anmälda brott används främst för att följa upp, bedöma, planera och utveckla rättsväsendets verksamheter.


Beträffande narkotikabrott konstaterar man i rapporten att antalet anmälda brott mot narkotikastrafflagen fortsatte att öka. Totalt anmäldes cirka 77 700 brott, en ökning med 9 procent jämfört med år 2007.


Under1990-talet och fram till år 2001 pendlade antalet anmälda narkotikabrott kring en relativt konstant nivå. Därefter har anmälningarna ökat kraftigt. Narkotikabrott tillhör de brottskategorier där antalet anmälda brott påverkas av polisens spanings- och ingripandeverksamhet.


Läs också:

Sammanfattande text över anmälda brott

  

Besök också:

Statistik över anmälda brott


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0