Latinamerikanska ledare säger nej till USA:s krig mot narkotika

En latinamerikansk kommission under ledning av tre tidigare statsöverhuvuden är mäkta irriterade över USA:s så kallade "krig mot narkotika" och menar att det är dags för ett paradigmskifte i arbetet mot narkotika, eller kanske snarare för narkotika om man läser det uttalande kommissionen med det välklingande namnet The Latin American Commission on Drugs and Democracy publicerat.


I uttalandet föreslår man tre specifika åtgärder:

  

Behandla missbrukare som patienter i det offentliga hälsovårdssystemet

  

Undersök möjligheterna till avkriminalisering av innehav av cannabis för personligt bruk

  

Minska konsumtionen genom utbildningskampanjer som i första hand riktas mot unga

  

Kommissionens ledare - den tidigare brasilianske presidenten Fernando Henrique Cardoso, tillsammans med fd presidenten i Mexico, Ernesto Zedillo och dito från Colombia, Cesar Gaviria - uppmanar den amerikanska regeringen och latinamerikanska regeringar att erkänna bristerna i den nuvarande politiken och börja diskutera nya alternativ.


Inte helt oväntat, med tanke på herrarnas kontakter med amerikanska drogliberaler, föreslår man vidare en översyn av USA:s förbudspolitik och att man tar en närmare titt på Europas harm reduction-strategier.


Med Colombia och Mexico som exempel på USA:s förbudspolitik uppmanar man andra länder att inte ta efter den sortens politik utan istället leta efter "innovativa" alternativ.


I rapporten säger författarna att man istället för ett så kallat "krig mot narkotika" bör ägna sig åt att bekämpa de mest skadliga effekterna som den organiserade brottsligheten orsakar nationer i form av våld, institutionell korruption, penningtvätt och smuggling av vapen. Det faktum att vinster från narkotikahandel till mycket stor del utgör det primära finansiella tillskottet för dessa verksamheter verkar inte ett antal fd statsöverhuvuden ha någon omfattande kunskap om, för de kan väl knappast vara naiva att tro att representanterna för den internationella narkotikabrottsligheten bäst åtgärdas genom insatser i det offentliga hälsovårdssystemet eller genom en avkriminalisering av innehav av cannabis för personligt bruk?


Beträffande korruption kan det vara värt att notera att Colombia, Mexico och Brasilien ligger på 70:e respektive 72:a och 80:e plats i Transparency International:s senaste korruptionsindex (2008).


P.S. Det så kallade "kriget mot narkotika" har inte börjat än. Så länge ett mycket stort antal poliser, som är satta att bekämpa narkotikan, i flera fall är lierade med den organiserade narkotikabrottsligheten, som t ex i Brasilien, Mexico och Colombia, är det inte tal om något krig, möjligtvis om en såväl inkompetent som korrupt drogpolitisk lekstuga.


Herrar Cardoso, Zedillo och Gaviria borde ägna mer tid åt att oroa sig över det än om "paradigmskifte", "innovation" och "pragmatism".


Läs också:

Drugs and Democracy : Toward a Paradigm Shift


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0