Åtgärder för att förhindra kriminella grupperingars etablering i samhället

Som en del i regeringens satsning mot den grova organiserade brottsligheten uppdras åt en särskild utredare att föreslå åtgärder för att underlätta för personer som vill lämna kriminella grupperingar, och föreslå åtgärder för att förhindra nyrekrytering till kriminella grupperingar.


Beslutet innebär att Carin Götblad får i uppdrag  att föreslå åtgärder för att förhindra kriminella grupperingars etablering i samhället.


Det beslut som regeringen i dag har fattat innebär att Carin Götblad tillkallas som särskild utredare med uppdrag att:

- föreslå åtgärder för att underlätta för personer som vill lämna kriminella grupperingar och

- föreslå åtgärder för att förhindra nyrekrytering till kriminella grupperingar.


Dagens beslut är ännu ett led i den mobilisering mot grov organiserad brottslighet som regeringen inledde hösten 2007. Målsättningen med regeringens satsning är att de personer som ägnar sig åt denna typ av brottslighet i större utsträckning ska dömas för de brott de har begått eller att förutsättningarna för dem försämras så att de får allt svårare att fortsätta med sin verksamhet. Det kan då bli aktuellt för brottsaktiva personer att lämna den kriminella banan. Den som vill göra det kan behöva hjälp och stöd i  olika avseenden. Myndigheter, kommuner och andra aktörer bör bli bättre på att underlätta för personer som vill bryta sin kriminella bana.


Om många väljer att lämna de etablerade kriminella nätverken kan det leda till att nya grupperingar bildas eller att fler rekryteras till befintliga grupperingar. Den utvecklingen måste motverkas genom kraftfulla insatser.

   

Justitieminister Beatrice Ask: Nu tar vi ytterligare steg för att förstärka kampen mot den grova organiserade brottsligheten. Kraftfulla åtgärder för att hjälpa dem som vill lämna den kriminella världen och för att förhindra att andra - särskilt ungdomar - dras in i kriminell verksamhet är centrala komplement när vi samtidigt ökar myndigheternas förmåga att bekämpa den grova brottsligheten.


Länspolismästare Carin Götblad: För att komma åt den grova organiserade brottsligheten i grunden krävs en bred allians av olika samhällskrafter som arbetar tillsammans. Arbetet måste vara långsiktigt och innehålla både repressiva och förebyggande åtgärder. Jag ser mitt uppdrag som att visa på nya vägar i ett sådant arbete.


Utredaren ska redovisa uppdraget senast den 30 november 2009.


Läs också:

Dir. 2009:8 Åtgärder för att förhindra kriminella grupperingars etablering i samhället

Mobilisering mot grov organiserad brottslighet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0