Nya regler om internetapotek har trätt i kraft

Amerikanska DEA (Drug Enforcement Administration) meddelar att nya regler gäller för så kallade internetapotek från och med den 13 april.


Bestämmelserna har kommit till i syfte att förhindra spridning av starka mediciner som kan orsaka skador och som samtidigt fyller fickorna på mindre nogräknade kvackare som utnyttjar mångas okunnighet om farorna förknippade med att köpa medicin via internet. Oavsett vad som utlovas vid inköpet finns ingen som helst garanti för att du får det du beställt. Än mindre är garantin för att burken verkligen innehåller det den påstås innehålla. Rena Crime Medicine sålunda.


Den nya lagstiftningen, The Ryan Haight Act, kom till efter att 18-årige Ryan Haight överdoserat ett smärstillande medel han köpt på internet av en "läkare" (läs kvackare) han aldrig träffat. DEA har nu utfärdat riktlinjer för hur lagen ska tillämpas.


Lagtexten innebär  tillägg i CSA (Controlled Substances Act) - allt i syfte att förhindra illegal distribution av klassade preparat och medför bland annat följande:


Införande av nya definitioner i lagen om "online pharmacy" och "deliver, distribute, or dispense by means of the Internet"

  

Krav på åtminstone ett möte ansikte mot ansikte med patienten före utskrift av ett klassat preparat

  

Krav på registrering av nätapotek

  

Krav på information om vem som ligger bakom apoteket

  

Rapporteringsskyldighet om vilka läkemedel som levererats från nätapoteket

  

Summa summarum: Ett effektivt sätt att i stort sett ta kål på de landsplågor som nätapoteken utgör. Kanske vågar andra länder åstadkomma liknande bekämpningsmetoder av de skrupellösa "apotekarna" på nätet.

  

Observera att de nya bestämmelserna endast gäller för klassade preparat  - narkotikaklassade preparat, klassade centralstimulerande preparat, klassade preparat mot depressioner, hallucinogener och också anabola steroider.

  

Upptäcker du något "apotek" på internet som skulle kunna vara av intresse för DEA kan du ringa +1 877 792 2873 eller klicka på "Report Suspicious Internet Pharmacies" här.


De nya bestämmelserna finns publicerade i The Federal Register och kan läsas här.


Du kan läsa mer om Ryan Haight här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0