Narkotikamissbruket kostar staten miljarder



I Österrike har en ny bok om kostnaderna för narkotikamissbruket orsakat stor uppståndelse. Boken, Soziale Kosten des Drogenmissbrauchs, utgiven på NWV-Verlag(Neuer Wissenschaftlicher Verlag),  är författad av Walter Hauptmann, professor emeritus i kriminalpsykologi vid universitetet i Salzburg tillsammans med kollegan och medarbetaren, professor Eleonora Hübner.


I boken hävdar författarna att kostnaderna för det illegala narkotikamissbruket är många, många gånger större än man hittills antagit. Så räknar man till exempel med att de samhälleliga kostnaderna för narkotikamissbruket under 2008 uppgår till 25 miljarder euro, vilket är en siffra som är cirka 100 gånger större än vad man tidigare räknat med.


Studien utgår från år 2002 då man räknar med att var nionde österrikare hade använt illegala droger minst en gång under det året. Sammantaget räknar man med att österrikarna under 2002 konsumerade 170 ton cannabis, 14,8 ton kokain och över 9 ton heroin och opium.


Författarna kräver inte någon skärpt lagstiftning men pekar på ett stort behov av att existerande lagstiftning används och följs upp.


Läs också:

Lönsamt förebygga ungas brott

De är bättre att stämma i bäcken än i ån


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0