Regeringen möjliggör ersättningsetableringar för vårdgivare på nationella taxan

Regeringen har idag beslutat om propositionen om ersättningsetablering för vissa privata vårdgivare. Regeringen uppfyller därmed vallöftet om att läkare och sjukgymnaster som i dag får ersättning via nationella taxan ska kunna sälja sin praktik och låta ersättningen via taxan övergå till den nya vårdgivaren.


Jag är glad att kunna leverera den här propositionen. Det har bitvis varit en svår process som tagit längre tid än planerat, bland annat på grund av de diskussioner vi haft med EU, säger socialminister Göran Hägglund.


Propositionen innebär tydliga regler för hur sjukgymnaster och läkare på den nationella taxan ska kunna överlåta sin rätt till ersättning. Den läkare eller sjukgymnast som vill överlåta ska kunna göra det till den som erbjuder högsta pris. Intressenter som har rätt att ingå i landstingets vårdval kan dock inte delta i en ersättningsetablering om de i stället erbjuds ingå i vårdvalssytemet. Det erbjudandet måste vara kopplat till läkaren eller sjukgymnasten personligen, eller till en juridisk person som läkaren eller sjukgymnasten har ett bestämmande inflytande i.


Jag är mycket glad över att vårdval nu införs i allt fler landsting. Från och med 2010 ska alla patienter i hela Sverige kunna välja primärvård. Jag vill inte att till exempel två allmänläkare som har liknande verksamhet får ersättning från olika system. Därför får man inte ta över en mottagning om man har rätt att ingå landstingets vårdval, säger socialminister Göran Hägglund.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0