Regeringen föreslår ny lag mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Regeringen överlämnade idag en proposition till riksdagen med förslag till en ny och bredare lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Den nya lagen innebär att fler aktörer omfattas, att kraven på aktörerna höjs och att tillsynen skärps. Ett nytt penningtvättsorgan på Finansinspektionen får ett övergripande samordningsansvar för tillsynen.


Den nya lagen är ett viktigt steg för att beivra ekonomisk brottslighet och försök till penningtvätt. Inte minst mot bakgrund av den pågående finanskrisen finns det anledning att med kraft motverka att det finansiella systemet utnyttjas för brottsliga ändamål så att allmänhetens förtroende för betalningsväsendet kan upprätthållas, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.


Genom den nya lagen utvidgas tillämpningsområdet till att avse även finansiering av terrorism. Samtidigt kommer en rad nya aktörer att omfattas av de nu föreslagna reglerna. Det gäller exempelvis registrerade revisionsbolag och andra aktörer som erbjuder bokförings- och revisionstjänster samt bolagsbildare, företagsförmedlare och aktörer som bedriver handel eller auktionsförsäljning av varor, där kontant betalning sker med ett belopp motsvarande minst 15 000 euro (cirka 150 000 kronor).


Förslagen innebär skärpta krav för de aktörer som omfattas av lagen. De måste lära känna sin kund, särskilt i de situationer där risken för penningtvätt och finansiering av terrorism är störst. Misstänkta transaktioner ska utan dröjsmål rapporteras till Finanspolisen för vidare utredning.


I propositionen föreslås också att samtliga aktörer ska stå under tillsyn avseende penningtvätt och terrorismfinansiering. Ett särskilt organ inrättas inom Finansinspektionen för att samordna tillsynen över de aktörer som omfattas av det nya regelverket. Vissa nya och skärpta möjligheter att ingripa införs.


Den nya lagen föreslås ersätta den nu gällande lagen (1993:768) om åtgärder mot penningtvätt. Genom förslagen i propositionen genomförs det så kallade tredje penningtvättsdirektivet i Sverige.


De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 15 mars 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0